Ģeopolitiskie notikumi Eiropā jeb Krievijas iebrukums neatkarīgajā Ukrainā ir ietekmējis dažādu nozaru turpmāko attīstību, un noteikti vieni no lielākajiem cietējiem šajā gadījumā ir tūrisma un viesmīlības sektori. Ar kādām sekām šajās nozarēs strādājošajiem tad īsti jārēķinās?

Atceļ rezervācijas

Latvijas Viesnīcu un restorānu asociācijas (LVRA) izpilddirektore Santa Graikste skaidro, ka laikā, pirms pasauli pārņēma Covid-19 pandēmijas vilnis, Latvijas viesnīcās Krievijas un Baltkrievijas tūristu īpatsvars bijis aptuveni 20% jeb viena piektdaļa. Apmēram tikpat liels šo valstu tūristu īpatsvars bija rezervējis naktsmītnes Latvijā arī šogad. Līdz ar Krievijas uzsākto karu Ukrainā un tam sekojošajām sankcijām šīs rezervācijas atceltas. Tāpat savas rezervācijas atcēluši arī tālo valstu jeb Ziemeļamerikas tūristi, kam nereti nav izpratnes par ģeogrāfisko situāciju Ukrainā un kas tādējādi, piemēram, uzskata, ka Latvija atrodas tieši līdzās Ukrainai, kur risinās karadarbība.

LVRA izpilddirektore atzīst – viesnīcu sektoram ir norakstīts vēl viens gads. Krievijas tūristu samazinājums bijis vērojams arī 2014. gadā, kad Krievija okupēja Krimas pussalu, taču tad šo kritumu lielā mērā kompensējis ceļotāju pieplūdums no Vācijas un Skandināvijas valstīm. Pašreizējās aplēses gan liecina, ka šoreiz ar Rietumeiropas un Skandināvijas valstu tūristiem šo kritumu kompensēt neizdosies. Kā iespējamo risinājumu šai situācijai S. Graikste redz Ukrainas bēgļu izmitināšanu Latvijas viesnīcās, tādējādi sniedzot viņiem nepieciešamo palīdzību.

Ģeopolitiskā nezināšana

Latvijas Tūrisma aģentu un operatoru asociācijas (ALTA) izpilddirektore Irēna Riekstiņa norāda: līdz ar Krievijas iebrukumu Ukrainā un tam sekojošajām sankcijām Latvijas tūrisma nozarē turpinās tas pats process, kas bija faktiski jau beidzamos divus gadus – nozares samazināšanās. Tiesa gan, pirms šā gada 27. februāra nozares nedienas bija saistītas ar Covid-19 pandēmiju. Arī I. Riekstiņa atzīst, ka šobrīd savas rezervācijas atcēluši tūristi no Krievijas, Baltkrievijas un Ukrainas.