Aizvien tiek saņemta informācija par krāpšanām un to mēģinājumiem, kas izdarīti, noziedzniekiem zvanot iedzīvotājiem un uzdodoties par “Google”, bankas, policijas un citu iestāžu darbiniekiem. Šie viltvārži aizvien pilnveido savus paņēmienus, un pēdējā laikā fiksēti arī gadījumi, kad noziedznieki iestāžu vārdā aicinājuši iedzīvotājus atdot savas bankas kartes krāpnieku norādītām personām. Diemžēl vairāki iedzīvotāji uzticējušies un savas kartes ir atdevuši, rezultātā viņiem izkrāpta nauda, ziņo Valsts policija.

Diemžēl par šādu krāpnieku upuri pagājušā gada 20.decembrī kļuva kāda rīdziniece, kura, saņemot telefona zvanu no nepazīstama vīrieša, tika informēta par nepieciešamību atjaunot savu “Google” kontu. Tajā pašā dienā ar cietušo sazinājās arī citas personas. Pirmais zvanītājs stādījas priekšā kā “Luminor” bankas krāpnieku apkarošanas dienesta darbinieks, bet pēc tam piezvanīja cits vīrietis, kurš apgalvoja, ka ir Valsts policijas priekšnieks Armands Ruks, un informēja sievieti par aktīvu sadarbību ar “Luminor” banku, lai novērstu krāpšanas mēģinājumu viņas bankas kontā. Pēc tālākajiem norādījumiem, pie sievietes ieradās kurjers un paņēma viņas “Luminor” bankas karti. Komunikācijas laikā sievietes viedierīcē tika instalēta “Any Desk” aplikācija, kā arī viņa tika aicināta autorizēties ar “Smart ID” kodiem. Pēc brīža tika konstatēts, ka sievietes bankas kontā ienākuši vairāki naudas pārskaitījumi, pēc kā nodotā bankas karte tika izmantota naudas izņemšanai bankomātos.

Otrā gadījumā cita Rīgas iedzīvotāja telefona sarunas laikā ar krāpnieku tika aicināta savā viedierīcē lejupielādēt antivīrusa programmu. Vēlāk ar cietušo sazinājās citas personas, kuras, stādoties priekšā kā Valsts policijas priekšnieks un “SEB” bankas pārstāvis, informēja sievieti par krāpšanas mēģinājumu viņas bankas kontā. Sievietei tika nodota informācija par to, ka uz viņas dzīvesvietas adresi atbrauks kurjers, kuram jānodod bankas karte ar PIN kodu, nosaucot atslēgas vārdu “Malaizija”. Vēlāk tika konstatēts, ka iepriekš atdotā bankas karte tiek izmantota naudas izņemšanai bankomātā, kā rezultātā no kartes tika noņemti aptuveni 10 tūkst. eiro.