Noteikti katrs kaut vienu reizi ir redzējis punktu kvadrātus vai svītras, ko sauc par “kvadrātkodiem”. Tos izmanto gan tīmekļvietnēs, gan drukā uz plakātiem, izmanto kā mobilās biļetes vai uz restorānu galdiem un citos veidos. Kā tie darbojas, un vai ir kādi riski, par kuriem vajadzētu uztraukties, skaidro CERT.lv.

Kā darbojas kvadrātkodi?

Kvadrātkods nozīmē “ātrās atbildes kods”, un tas ir mašīnlasāms kods, kas parasti sastāv no melnu un baltu kvadrātu matricas (tie var būt arī citās krāsās un saturēt fona attēlus). Šos kvadrātus var viegli izveidot, izmantojot kvadrātkodu ģeneratorus, un tos izmanto, lai kodētu informāciju, piemēram, tīmekļvietnes adresi, e-pasta kontaktinformāciju vai cita veida datus. Kvadrātkodi līdzinās svītrkodiem, tikai ir daudzpusīgāki.

Lielākā daļa mobilo ierīču kameru atpazīst un atšifrē kvadrātkodā kodēto informāciju. Citiem vārdiem sakot, kad lietotājs mēģinās nofotografēt kvadrātkodu ar ierīces kameru, tā atšifrēs kvadrātkodu un jautās, vai lietotājs vēlas rīkoties ar tajā ietverto informāciju, piemēram, atvērt saiti uz tīmekļvietni.