2024.gada 18.martā kopbraukšanas platforma ”Bolt” kopā ar “Forus”, Latvijas vieglo taksometru nozares darba devēju organizāciju un taksometru nozares regulējošām un kontrolējošām iestādēm ir aizvadījušas trīs darbnīcu ciklu, kopīgi strādājot pie risinājumiem ēnu ekonomikas mazināšanai taksometru nozarē, informē “Bolt” pārstāvji.

Lai mazinātu birokrātisko slogu, ir izstrādāti būtiski risinājumi, kuriem iesaistīto pušu ieskatā būtu lielākā ietekme uz ēnu ekonomikas samazināšanu – vienota taksometru nozares reģistra izveide un uzlabota nodokļu nomaksas risinājuma ieviešana.

Autovadītāju un transportlīdzekļu trūkums

Notikušo darbnīcu ietvaros tika apkopotas galvenās problēmas, ar kurām saskaras nozare, piemēram, licencēšanas administratīvais un birokrātiskais slogs, kā arī pakalpojumu sniedzēju skaita sarukums, kā rezultātā nav iespējams apkalpot visus klientus.

Tāpat arī analīzes ietvaros tika apkopoti nozares dati, kas norāda, ka Latvijā ir nepietiekams licencētu vadītāju un transportlīdzekļu skaits, kas negatīvi ietekmē pakalpojuma cenu un kvalitāti. Šobrīd pakalpojumu sniedzējiem nav iespēju apkalpot vairāk nekā 100 tūkst. braucienu mēnesī un vidējā cena par braucienu Latvijā ir augstāka nekā kaimiņvalstīs.

Risinājumi ēnu ekonomikas mazināšanai

Vienots taksometru nozares reģistrs – tas veicinātu caurspīdīgumu, apvienojot vairākus datu avotus un nodrošinot datu analīzes iespējas. Reģistrs arī ļautu vienkāršot atsevišķus administratīvos procesus (piemēram, licencēšanu, pārkāpumu kontroli), dodot iespēju datus salīdzināt dažādos laika un citos griezumos.

Vienotas licences risinājums – apvienojot vismaz daļu no licencēm vienotā licences risinājumā, tas varētu tikt virzīts gan kā nozares reģistra daļa, gan atsevišķs risinājums. Šo priekšlikumu šobrīd izvērtē Autotransporta direkcija (ATD) kā nozares reģistra turētāja, un paredzams, ka ATD kopā ar nozares politikas veidotājiem veiks tālākos soļus reģistra risinājuma detalizētai izpētei un izstrādei.