Ar ko jārēķinās nodokļu naudas krāpniekiem, ja nodokļu zaudējumu summa sasniegusi 5 tūkstošus eiro, kā panākt, lai dažādiem shēmotājiem vairs nebūtu interesanti stāties uz noziedzības ceļa, un kāda ir bijusi sava veida evolūcija uzņēmumu reģistrēšanai uz bezpajumtnieku vārda, par to intervijā Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Nodokļu un muitas policijas pārvaldes direktors Kaspars Podiņš.

Uzņēmumu reģistrēšana uz, piemēram, bezpajumtniekiem – joprojām aktualitāte?

Arī šīs problēmas risināšanai esam ieviesuši dažādas izmaiņas normatīvajos aktos, lai nepieļautu jeb maksimāli ierobežotu uzņēmumu reģistrēšanu uz tādu personu vārda, kas negrasās nodarboties ar saimniecisko darbību. Esam ieguldījuši milzīgu darbu, strādājot kopā ar Uzņēmumu reģistru, lai ierobežotu šādas darbības. Protams, neguļ arī organizētā noziedzība – tās pārstāvjiem ļoti labi ir zināmas dažādas nianses šajā jomā. Šobrīd viņi labi saprot, ka nav vairs vienkārši reģistrēt uzņēmumus uz maznodrošinātu personu vārda, jo VID savulaik ir iniciējis attiecīgo normu pieņemšanu. Visi taču atceramies laikus, kad maznodrošināto patversmē dzīvoja cilvēki, kuri skaitījās pat 50 uzņēmumu īpašnieki – tagad tas vairs nav iespējams. Vienā brīdī aktuāls bija maznodrošināto direktoru imports un eksports, kad mūsējie brauca uz dažādām valstīm, piemēram, Poliju un Čehiju, par Lietuvu un Igauniju nemaz nerunājot, bet šeit ieradās dažādi šāda veida cilvēki no ārvalstīm. Kad tas vairs īsti neizdevās, bija nākošais solis – uzņēmums tika reģistrēts uz jauniem cilvēkiem ar brīnišķīgu nodokļu samaksas vēsturi, bet jau drīz vien tas tika pārreģistrēts uz kādu ārvalstnieku, un tas viss notika pāris mēnešu laikā.

Būtībā šāds uzņēmums visu laiku ir atradies organizētās noziedzības kontrolē. Šādus uzņēmumus dažādi cenšamies ierobežot. Sekojot līdzi šādu uzņēmumu pārreģistrāciju procesam, reaģējam, kolīdz tas nonāk ārvalstnieka rokās, lai iespējami ātri saprastu ar kādu nolūku tas viss tiek darīts. Ja rodas pamatotas aizdomas, šādas firmas PVN reģistrācijas numurs tiek apturēts. Savukārt, ja ārvalstnieks atbrauc un pārliecina par saviem saimnieciskās darbības plāniem, PVN numurs tiek atjaunots, bet tādas reizes gan ir bijušas ļoti reti.