Dzīvē viss plūst un mainās – tā precīzi varētu raksturot šī mēneša intervijas ideju. Mūsu sarunas biedrs Andris Lazdiņš, kurš līdz šim ir bijis labi pazīstams liela advokātu biroja partneris, nesen kopā ar savu draugu – zvērinātu advokātu Jāni Gavaru – ir izveidojis zvērinātu advokātu biroju “Lazdiņš Gavars”. Par to, kā tas ir – nonākt jaunā sākumā, un to, cik spējīgiem mainīties šobrīd jābūt katram no mums, plašāk intervijā ar Andri.

Andris Lazdiņš zina, cik svarīgi ir darīt to, kas aizrauj, par ko "deg acis".

Runājot par darbošanos savā advokātu birojā, viņš saka: "Esam pašā sākuma stadijā, tāpēc man vēl nav daudz pārsteigumu, par kuriem izstāstīt. Turklāt – tas nebija tā, ka mēs ielēktu āliņģī un tikai tad sāktu domāt, vai protam peldēt. Abi esam uzkrājuši visai lielu pieredzi. Pašlaik gan interesantākais ir tas, ka jārisina dažādi praktiski jautājumi. Pašiem jādomā, kā birojā pieslēgt internetu, jāmeklē, kur nopirkt papīru, kas uzkops telpas un tā tālāk."

Noteikti rodas jautājums, vai mazs advokātu birojs ir pietiekami stiprs, lai izdzīvotu starp lielajiem. A. Lazdiņš stāsta, ka "Birojiem lielākoties ir katram savs segments, uz ko fokusēties. Lielajiem birojiem noteikti ir priekšrocības, strādājot ar lieliem, starptautiskiem projektiem, ārvalstu klientiem, kur jāveic pamatīga izpēte, nepieciešama liela iesaistītā komanda. Savukārt mazākos birojos ir ciešāks kontakts ar klientu, personiskāka pieeja. Ja pazīsti uzņēmuma īpašniekus, vadību, esi viņiem ne tikai jurists, bet arī uzticības persona, dodot reālu ieguldījumu attīstībā. Es gan negribu teikt, ka lielie biroji nestrādā ar personisku pieeju, taču, ja ir liela iesaistītā komanda, tad ciešu kontaktu veidot grūtāk. Katram variantam ir savi plusi un mīnusi. Pagaidām es apzinos, ka nevaru strādāt no deviņiem līdz pieciem, man nav tik stingra darbalaika, man ir jābūt pieejamam. Ja klientam sešos no rīta ir kratīšana, es nevaru pateikt, ka ieradīšos tikai deviņos."

Arī par aktuālākajām juridiskajām tēmām viņam ir savs viedoklis – "aktuāla tēma, kas gan, šķiet, tāda ir vienmēr – ēnu ekonomika. Man liekas kliedzoši, cik lielas summas dažādiem uzņēmumiem uzkrājušās nodokļu parādos. It kā Valsts ieņēmumu dienests un Finanšu policija aktīvi darbojas, tomēr vienalga dzirdam par izkrāptām lielām nodokļu summām un nenomaksātiem nodokļiem. Kā tas iespējams?"

Visu sarunu aicinām izlasīt intervijā!