Saimniekošana laukos, turklāt pierobežā, nav no tiem vieglākajiem darbiem, jo visvairāk pircēju koncentrējas pilsētu tuvumā, tomēr nekas nav neiespējams, ja patiešām aizrauj tas, ko dari. Nenovērtējama ir arī ģimenes iesaiste. Tam pierādījums ir zemnieku saimniecība “Kurmīši”, kas atrodas Krāslavas novadā.

“Kurmīši” ir saimniecība, kas darbojas jau 30 gadus, pēdējos 12 gadus – kā bioloģiskā saimniecība. Pārsvarā tajā tiek audzētas zāļu tējas un ražoti zāļu tēju maisījumi. Pēdējos 10 gadus saimniecība nodarbojas arī ar bišu vaska pārstrādi un ražošanu. Varētu teikt, ka šī ir daudznozaru mazā saimniecība.

Par tējām viss ir skaidrs – ievāc ārstniecības augu, izkaltē un pako tējai. Pavisam atsevišķs stāsts ir tēju maisījumi. Gadiem ejot, ir savākta plaša bibliotēka par ārstniecības augiem un to savstarpējo saderību, atbilstoši tai arī tiek ražoti maisījumi. Var teikt, ka jebkura tēja ir veselīga, tāpēc arī uz tējām un to maisījumiem netiek norādīts, kādām veselības problēmām tā ir domāta, jo tējas domātas veselībai, nevis slimībai. Bet ražojot svarīgākais tomēr ir skaistums, aromātiskums un garša.

Atrašanās pierobežā nav viegla

90.gados visiem gribējās kaut ko savu, aiziet prom no uzspiestās kolektīvās saimniekošanas, tāpēc tika iegādāta zeme, uz kuras tika plānots audzēt graudaugus, bet zemes platība bija neliela, tādēļ vajadzēja meklēt intensīvākas kultūras. Tādas ir, piemēram, dārzeņi, bet, ņemot vērā to, ka Daugavpils un Rīga atrodas diezgan tālu (Daugavpils – gandrīz 40 kilometri, Rīga – gandrīz 300 kilometri), dārzeņus nebūtu iespējams izvadāt uz tirgu. Loģistika radītu galvassāpes.

Tā nonācām pie izvēles – ārstniecības augu audzēšana. Tos izžāvējot, svars ir neliels, cena, par kādu var pārdot gatavu tēju, ir diezgan liela. Tējas uzglabāšanas laiks ir līdz pat 2 gadiem, kas ļauj realizēt visu produkciju. Tas nav piens, kas nākamajā dienā jau ir saskābis.