Beidzamie divi gadi ir bijis sarežģīts laiks dažādu izklaides un kultūras pasākumu organizatoriem – saistībā ar Covid-19 pandēmijas izplatību šī bija viena no pirmajām jomām, kuru visskarbāk skāra epidemioloģiskie ierobežojumi. Šobrīd tie faktiski ir atcelti, un šajā nozarē strādājošie uzņēmēji beidzot var atgūt nokavēto, tomēr viss nav tik vienkārši.

Pieaug konkurence, bet cerības ir

Festivāla “Positivus” rīkotājs Ģirts Majors atzīst – lai gan epidemioloģiskie ierobežojumi ir atcelti un dažādi koncerti saplānoti, neskaidrība par to, kāds izvērsīsies 2022. gads, saglabājas. No vienas puses, pasākumu rīkotājiem ir skaidrs, ka Covid-19 vīruss vēl nekur nav pazudis, tādējādi faktiski nav iespējami prognozēt, vai, piemēram, rudenī atkal netiks atjaunināta daļa ierobežojumu. No otras puses, savas korekcijas ieviesis arī Krievijas īstenotais iebrukums Ukrainā.

“Kad Ukrainā sākās karš, bija pirmais psiholoģiskais efekts – cilvēki pārstāja pirkt biļetes. Pašlaik sabiedrība ir nedaudz atguvusies – biļetes atkal tiek iegādātas. Vienlaikus būtiski pieaugusi arī konkurence attiecībā uz dažādiem koncertiem, pasākumiem,” skaidro “Positivus” organizators.

Konkurences palielināšanās sākusies brīdī, kad līdz ar kara sākumu daudzi mākslinieki atteikuši uzstāšanos Krievijā un Ukrainā, tā vietā priekšroku dodot citām valstīm, tostarp Latvijai. Tātad pēc divu gadu faktiskās dīkstāves nocietušies gan mākslinieki, gan pasākumu rīkotāji, gan arī skatītāji, taču rezultātā izveidojusies situācija, kad potenciālajiem apmeklētājiem teju rūpīgāk nekā pirms Covid-19 krīzes jāizvērtē, uz kādiem pasākumiem doties, bet uz kādiem ne.