Ikdienā pat neaizdomājamies, kādas tehnoloģijas mūsu ikdienā varētu ienākt pēc desmit gadiem. Taču zinātnieki un inženieri jau tagad cītīgi strādā un izstrādā aizvien jaunas inovācijas, lai nākamajā desmitgadē iesoļotu ar lielu vērienu. Ko mums atnesīs digitalizācijas laikmets pēc desmit gadiem? Aplūkosim vienu no Anglijas uzņēmuma inovācijām, kas, kā informē starptautiskais medijs “BBC”, ir izstrādes procesā, bet sola mainīt cilvēci!

Uzņēmums "First light fusion", kas bāzēts Oksfordas universitātē cenšas radīt jauna veida iekārtu, kas ražotu elektroenerģiju. Ideja ņemta no Saules darbības pamatprincipa. Konkrētā eksperimentālā iekārta, ko sākotnēji uzlādē, rada ievērojamu sprādzienu, kas ir līdzvērtīgs 300 zibens spērieniem. Tas tiek koncentrēts pavisam nelielā laukumā - pirksta naga lielumā. Šis spēks iekustina alumīnija disku ar ātrumu 20km/sekundē, kas ir visātrākais cilvēku radītais ātrums uz Zemes. Vienkāršāk sakot, tas ir tāpat kā tikt no Londonas uz Parīzi 20 sekunžu laikā. Taču šis alumīnija disks "neceļo", bet atrodas vakuumā kopā ar kādu slepenu objektu, kura sastāvs, forma, krāsa un citas detaļas tiek turēti noslēpumā.

Šis objekts tika dizainēts vairākus gadus un šim mērķim iztērēja vairākus miljonus mārciņu. Diska dizains jeb forma ir pielāgota tā, lai milzīgā spiedienā un karstumā tas izveidotu nelielu degvielas burbuli. Šajā sīkajā burbulītī izveidojas ātri kustīgas daļiņas, no kurām rezultātā (parastam cilvēkam neizprotamā zinātniskā veidā) var izmanot elektriskās enerģijas ražošanai.

Nākotnē šādi ražot elektroenerģiju būtu milzīgs sasniegums ne tikai rūpniecībai, bet visai cilvēcei, jo tas neprasa lielu degvielas patēriņu, nerada siltumnīcas gāzu efektu, minimāls radioaktīvo atkritumu daudzums, kas ir nesalīdzināmi, piemēram, ar kodolreaktoriem. Tātad tas ir atjaunojams energoresurss, kas ir videi draudzīgs. Taču galvenā problēma ir tajā, ka tas ir ļoti sarežģīts process, kas prasa konkrētas temperatūras un spiediena uzturēšanu.

Lai attīstītu šo tehnoloģiju vēl ir tāls ceļš ejams, un uzņēmums "First light fusion" saka, ka būs nepieciešami vēl vismaz desmit gadi, taču tehnoloģijas izstrādātāji ir ļoti pozitīvi noskaņoti un strādā pie sava sapņa realizācijas. Tas ir inženiertehnisks izaicinājums, taču šobrīd tiek plānots realizēt projektu līdz galam un pirmo izstrādāto reaktoru izmēģināt 2030. gadā.

Oktobra beigās šīs tehnoloģijas ideja tiks prezentēta starptautiskā konferencē, kur būs vairāki konkurenti, kas nodarbojas ar kodolsintēzēm un neatpaliek no valsts laboratorijās izstrādātajām tehnoloģijām. Šobrīd nav pieejama konkrētāka informācija par citām inovācijām. Tāpēc tehnoloģijas, kas ienāks rūpniecībā pēc desmit gadiem, paliek neatklātas.