Ziņojumapmaiņa ir galvenais saziņas veids gan personīgajā, gan profesionālajā dzīvē. Tomēr diezgan bieži cilvēki paši sev var būt ļaunākie ienaidnieki, ja runa ir par drošu un nekaitīgu ziņojumu sūtīšanu. Par biežāk pieļautajām kļūdām un to novēršanu informē CERT.lv.

Automātiska aizpildīšana

Automātiskā aizpildīšana ir ierasta funkcija daudzās ziņojumapmaiņas lietotnēs. Ierakstot tās personas vārdu, kurai vēlaties nosūtīt ziņojumu, lietotne var automātiski atlasīt personu. Šī funkcija var radīt kļūdas, īpaši, ja vairākām kontaktpersonām ir līdzīgi vārdi. Piemēram, iespējams, tiek plānots nosūtīt sensitīvu ziņu kolēģim, bet tā vietā nejauši ziņojums tiek nosūtīts meitas trenerim, kuram ir ļoti līdzīgs vārds. Pirms pogas “Sūtīt” nospiešanas, vienmēr jāpārbauda divreiz pilns tās personas vārds, kurai ziņojumu tiek plānots nosūtīt.

Atbildēšana uz grupas ziņojumiem

Grupu tērzēšana ir vēl viena izplatīta funkcija, taču, pirms atbildēšanas, jāpārliecinās, vai ir zināms, kādi grupas dalībnieki piedalās šajā sarakstē. Atbildot visai grupai, jāpārliecinās, ka atbilde ir piemērota visiem šīs grupas dalībniekiem. Vēl viena bieži sastopama kļūda ‒ nejauši atbildēt visai grupai, nevis konkrētai personai. Arī šeit svarīgi pārbaudīt divreiz.