Kas būtu jāņem vērā, ja vēlaties iegādāties nekustamo īpašumu no Krievijas vai Baltkrievijas rezidenta? Vai to iespējams realizēt tikpat vienkārši kā iegādājoties īpašumu no jebkura cita īpašnieka Latvijā? Acīmredzot – nē. Īsumā par riskiem, iegādājoties nekustamo īpašumu no Krievijas vai Baltkrievijas rezidentiem, savā publikācijā žurnālā "iTiesības" stāsta SIA "ZAB Ellex Kļaviņš" partnere, zvērināta advokāte Ilga Grudenika-Krebs.

Nav noslēpums, Latvijā ir daudz nekustamo īpašumu, kas pieder Krievijas un/vai Baltkrievijas rezidentiem, proti, juridiskām vai fiziskām personām. Šā brīža ģeopolitiskās situācijas un ieviesto sankciju dēļ abu valstu pilsoņu iebraukšana Latvijā ir samazinājusies, un tādējādi arī piekļuve saviem īpašumiem un to izmantošanai ir būtiski gājusi mazumā. Faktiski šīs personas paliek atbildīgas par visiem ar nekustamā īpašuma uzturēšanu saistītajiem izdevumiem, bet labumu no tā nereti vairs nevar gūt. Šī iemesla dēļ novērojama tendence, ka, piemēram, Jūrmalā, aizvien vairāk tirdzniecībā parādās nekustamie īpašumi (kas pieder Krievijas vai Baltkrievijas rezidentiem) un to cenas kļūst pievilcīgākas. Ir vilinoši apsvērt šāda īpašuma iegādi.

Mēģinām atklāt būtiskākos riskus, kuriem pievērst uzmanību, izmēģinot laimi un pērkot īpašumu no Krievijas vai Baltkrievijas rezidenta.

Vispirms gribu ieteikt pirms darījuma ar Krievijas vai Baltkrievijas rezidentu konsultēties ar advokātu, kurš varēs izskaidrot konkrētus riskus un palīdzēs no tiem izvairīties, vai arī skaidri norādīs, ja šāds darījums nebūs tiesiski iespējams.

Darījums aizliegts sankciju dēļ

Darījums ar Krievijas vai Baltkrievijas rezidentam piederošu nekustamo īpašumu varētu būt aizliegts noteikto sankciju dēļ. Līdzekļu iesaldēšana un pieejas aizliegums noteikts saskaņā ar regulu 269/2014 par ierobežojošiem pasākumiem attiecībā uz darbībām, ar ko tiek grauta vai apdraudēta Ukrainas teritoriālā integritāte, suverenitāte un neatkarība, Eiropas Padomes (EP) lēmumu 2014/145/KĀDP ar aktuālajiem grozījumiem, kā arī regulu 833/2014 par ierobežojošiem pasākumiem saistībā ar Krievijas darbībām, kas destabilizē situāciju Ukrainā.