Kā iegādāties auto? Vai atvaļinājumu drīkst piešķirt uz nepilnu dienu? Informācijas iegūšana vai nodokļu kontrole? Atbildes uz šiem un citiem uzņēmumiem būtiskiem jautājumiem atradīsiet drukātā žurnāla “iFiT” maija numurā!

Intervija: Jāvienojas par vīziju

“PricewaterhouseCoopers” (PwC) veiktā Baltijas valstu uzņēmumu vadītāju aptauja uzrāda biznesa vides noskaņojuma uzlabošanos, tādēļ žurnāls “iFiT” uz sarunu aicināja PwC valdes priekšsēdētāju un vadošo partneri Latvijā Zlatu Elksniņu-Zaščirinsku, lai noskaidrotu, kāpēc notikušas pārmaiņas, kādi izaicinājumi gaidāmi, un runātu par citām uzņēmējiem nozīmīgām tēmām.

Pētām! Kā iegādāties auto?

Dzīves laikā cilvēks pieņem ne mazums svarīgu lēmumu, tostarp arī par automobiļa iegādi. Tomēr pirms tam jāapsver dažādi aspekti – pirkt jaunu vai lietotu, ar benzīna vai dīzeļa dzinēju, vai varbūt elektroauto. Kas jāzina, kad tiek pirkts auto, lai nepārmaksātu lielas summas nodokļos un iegādātos kvalitatīvu spēkratu? To pēta “Sorainen ZAB” ekspertes Hannelora Voiciša un Dace Everte.

Informācijas iegūšana vai nodokļu kontrole?

Ar nodokļiem jābūt uzmanīgiem – tie jāmaksā laicīgi un atbilstoši likumam, to arī pārbauda attiecīgās iestādes, tomēr kopš spēkā stājās jaunā nodokļu administrēšanas kārtība, nav skaidrs, kur ir robeža starp Valsts ieņēmumu dienesta īstenotu informācijas iegūšanu un nodokļu kontroli. Kur ir robeža? Informācijas iegūšanas kā nodokļu administrēšanas posma tiesiskos aspektus apskata “RockBridge Legal ZAB” partnere, zvērinata advokāte Alisa Leškoviča.

Vaicā lasītājs. Vai atvaļinājumu drīkst piešķirt uz nepilnu dienu?

Straujiem soļiem tuvojas atvaļinājumu laiks – vasara. Tāpēc būtu lieliski zināt, vai atvaļinājumu drīkst dalīt un ja drīkst, kā tas notiek. Izrādās, ka Darba likumā nav noteikts, cik sīkās daļās var sadalīt 2 atvaļinājuma nedēļas, kuras var izmantot atsevišķi. Vairāk par atvaļinājuma sadalīšanu skaidro “KPMG Law ZAB” juristi Marta Bādere un Antons Zagdajs.

Piekrīti vai maksā – jaunā sociālo tīklu prakse

Pirms kāda laika plaši izskanēja sociālo tīklu “Facebook” un “Instagram” jaunās prakses kritika. Lietotājiem tika piedāvāts pakalpojumu lietot bez reklāmām, par to samaksājot. Vai šāda prakse ir likumīga un vai sociālie tīkli šādi drīkst rīkoties? Ko par šādu praksi saka tiesa un kā to uztver citur pasaulē? To skaidro “Sorainen ZAB” juristi Krišjānis Knodze un Gunta Bambāne.

Klupšanas akmens – PVN darījumiem Eiropā

Katrs uzņēmums vēlas attīstīties, veiksmīgi uzsākt eksportu, tomēr svarīgi apdomāt, kādas sekas sadarbība ar ārvalstu partneriem var radīt. Viena no iespējamajām sekām – jāreģistrējas konkrētajā valstī kā pievienotās vērtības nodokļa maksātājam. Kas jāzina un kam jāpievērš uzmanība, uzsākot sadarbību ar ārvalstu partneriem un patērētājiem skaidro “PricewaterhouseCoopers” nodokļu konsultantes Īva Šaicāne un Kristīne Skrastiņa.

Šīs un citas tēmas lasiet “iFiT” aprīļa numurā! Vairāk par abonēšanas iespējām sadaļā Abonēšana.