Mākslīgais intelekts pēdējo gadu laikā strauji pārņem visdažādākās sadzīves jomas un nozares – tas tiek izmantots ne tikai informācijas iegūšanai vai dokumentu sagatavošanai, bet diemžēl šo tendenču izmantošanā neatpaliek arī noziedznieki, krāpniecības shēmas īstenojot ar jaunāko tehnoloģiju sniegtajām iespējām. Luminor bankas krāpšanas novēršanas eksperte Marija Briede stāsta par jaunākajām krāpšanas metodēm, kurās tiek izmantots mākslīgais intelekts un sniedz padomus, kā sevi pasargāt no šādiem krāpniecības gadījumiem.

“ChatGPT” var būt krāpnieku palīgs

Ja līdz šim viena no iespējām atpazīt krāpniekus bija gramatiski kļūdaini teksti, tad patlaban mākslīgais intelekts jau spēj sagatavot radošu tekstu latviešu valodā gandrīz bez kļūdām. Lai gan ierasti krāpšanas shēmas tiek īstenotas no ārvalstīm un krāpnieku atrašanās vieta ir ārpus Baltijas valstīm, ar mākslīgā intelekta palīdzību noziedznieki spēj arvien precīzāk un skaidrāk sagatavot tekstus dažādās valodās, arī latviešu valoda nav izņēmums. Krāpnieki ir ļoti mūsdienīgi, jo aktīvi izmanto jaunākās tehnoloģijas savu noziegumu realizēšanai un viņus kļūst arvien grūtāk notvert.

Automatizētās tehnoloģijas, ko izmanto noziedznieki, ir viegli pieejamas, kvalitatīvas, maksā maz un ir diezgan viegli pārvaldāmas, tāpēc uzbrukumi tiek vērsti ne tikai pret vienkāršajiem iedzīvotājiem, bet arī iestādēm vai plašsaziņas līdzekļiem. Piemēram, programma ChatGPT dažu sekunžu laikā ar mākslīgā intelekta palīdzību spēj uzrakstīt lielisku tekstu, kas tālāk tiek nosūtīts potenciālajiem upuriem. Turklāt pastāv arī dažādas programmas, kas var radīt sarežģītus un grūti atpazīstamus tekstu viltojumus.