Kāpēc mūsu valstij nepieciešama enerģētikas tirgus decentralizācija, kā palīdzēt mazajam biznesam, un kāpēc algu pieaugums tuvākajā nākotnē nav gaidāms, par to intervijā Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras prezidents, Biznesa augstskolas “Turība” Attīstības padomes priekšsēdētājs Aigars Rostovskis.

Kāds jums kā Latvijas lielākās uzņēmēju organizācijas vadītājam ir redzējums par ekonomisko situāciju Latvijā? Kas sagaida mūsu uzņēmējus?

Vissarežģītākais ir enerģētikas jautājums. Cerot, ka Ukrainas fronte ir pietiekami veiksmīga un cerīga, jāturpina balstīt ukraiņus, bet vienlaikus jārisina iekšpolitikas lielākais trakums, un tā ir enerģētika. Runājot ar Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras biedriem, īpaši tiem, kas nodarbojas ar ražošanu, skaidrs, ka situācija ir traka. Atkarībā no tā, kādi gāzes piegādes līgumi noslēgti iepriekš, cenas šobrīd palielinājušās 5 līdz 15 reizes, un tā ir liela problēma. Vienlaikus jāteic, ka gāzes cena visā Eiropā ir vienlīdz augsta un visur tā strauji palielinās. Jā, Amerikas Savienotajās Valstīs gāzes cenas ir 10 reizes zemākas, bet mums nav ieejas termināļu, kas ietekmē loģistiku. Labā ziņa ir tāda, ka ar gāzes pieejamību Eiropā viss būs kārtībā. Uzpildes notiek Vācijā, arī Latvijā gāze ir uzpildīta, bet cits jautājums ir cena.

Problēmas, kas saistītas ar elektrību, ir citādas. Cenas tāpat “iet gaisā”, bet esam reģionā, kur paši elektroenerģiju nespējam saražot, un nākas pirkt to no ārpuses, bet tās pievadvadi, ja tā var teikt, nav tik plati, un tādējādi esam dārgajā galā. Iespējams, ka Skandināvijā elektrība līdz ar to brīžiem būs lētāka nekā šeit, kas, protams, ir milzīgs “sitiens pa konkurētspēju”. Ja ražošanas izmaksās elektroenerģijas komponente ir pietiekami liela, bet Zviedrijā tā ir četras, piecas reizes mazāka, tas jau ir pavisam cits stāsts. Jārunā arī par mūsu izvēlēm šajā jomā – var, protams, iet prom no biržas, izvēloties fiksēto tarifu, taču arī tas tiek piedāvāts ļoti augsts. Ir prognozes, ka, tirgum pārregulējoties, arī cenai vajadzētu samazināties. Pašreiz šajā jomā notiek intensīvs darbs – daudzi būvē vēja parkus un saules paneļus, un kaut kādā brīdī jau tas viss akumulēsies. Uzņēmējiem dažkārt jārīkojas kā biržā, iedziļinoties elektrības tēmā un izvēloties sev piemērotāko variantu. Tā ir neliela spekulācija, jo neviens jau nevar garantēt, kāds būs iznākums.