Līdz ar Krievijas īstenoto karu Ukrainā daudzās jomās, tostarp pārtikas pārstrādē, darbu būtiski sarežģīja gan piegādes ķēžu pārrāvumi, gan lielā inflācija. Latvijas Pārtikas uzņēmumu federācijas padomes priekšsēdētāja Ināra Šure intervijā atzīst – tik liels sadārdzinājums kā šobrīd vēl nekad nav bijis.

Kāda šobrīd ir situācija pārtikas pārstrādes nozarē Latvijā? Cik lielā mērā to ir ietekmējis apstāklis, ka vienu krīzi faktiski ir nomainījusi nākamā?

Pirmā krīze, kas bija saistīta ar Covid-19 pandēmiju, salīdzinot ar otro krīzi, kas ir tagad, bija kā pastaiga pa parku. Ejot uz nākamo krīzi, ko izraisīja karš Ukrainā, sākās jau vētra jūrā. Sāka celties cenas faktiski visām komponentēm – gan energoresursiem, gan izejvielām, kuru vienkārši nebija. Tas bija pirmais dramatiskais posms. Savukārt otrs posms ir sācies tagad, kad uzņēmumiem izejvielu piegādes ir stabilizējušās un cenas vairs strauji neaug. Ceram, ka pašreizējā līmenī tās noturēsies līdz nākamajam gadam un var jau sākt kaut ko plānot.