Kā uzņēmējiem izpildīt līgumus, lai gan izejvielu cenas kļuvušas dārgākas? Kā saprast un piemērot likumu, kas, iespējams, jau ir novecojis? Kā sankciju kontekstā noteikt patiesi nelikumīgu uzņēmumu vai īpašumu? Par to, cik svarīgi šādās situācijās saprast robežas likumdošanas normu saprātīgai piemērošanai, intervijā stāsta SIA “ZAB Eversheds Sutherland Bitāns” vadošais partneris Agris Bitāns.

Latvija šobrīd piedzīvo faktiski otro krīzi pēc kārtas. Kā tas ir ietekmējis tiesvedības un tiesību jomu?

Mums ir bijusi ne viena vien krīze. Tomēr beidzamajā laikā mēs no Covid-19 krīzes esam iekrituši kara krīzē, un tas tiešām noticis ļoti īsā laika posmā. Par laimi, mūsu ekonomikā aktivitāte šogad salīdzinājumā ar pērno gadu nav apstājusies. Covid-19 pandēmijas laikā neviens neko nesaprata un daudz kas bija apstājies, uzņēmumu pirkšanas un pārdošanas darījumi nenotika. Šobrīd šādas straujas sabremzēšanās nav.

Vienlaikus ir daudz praktisku problēmu. Piemēram, energoresursu cenu palielināšanās ir radījusi būtiskas sekas. Pagaidām to varbūt nejūt, bet ir diezgan daudz uzņēmumu, kas var kļūt maksātnespējīgi vai pieteikties tiesiskās aizsardzības plānam. Īpaši problēmas ir ar ilgtermiņa pasūtījumiem, piemēram, ja produkta pasūtījums veikts pirms gada, bet jāizpilda tagad, tas var arī netikt realizēts. Daudzas izejvielas, ko agrāk pirka Krievijā, tagad ievest vairs nevar, līdz ar to šajā jomā ir apgrūtinājumi un veidojas sadārdzinājumi.