Valdība šogad sāka darbu pie nodokļu reformas. Valsts nodokļu politikas pamatnostādnes 2024.-2027.gadam plānots apstiprināt nākamā gada aprīlī, taču vairākas nodokļu izmaiņas varētu stāties spēkā jau pavisam drīz – no 2024.gada sākuma. Par iecerēto reformu un konkrētām nodokļu izmaiņām lūdzām pastāstīt starptautiskā advokātu biroja “Sorainen” partneri, zvērinātu advokātu, nodokļu ekspertu Jāni Taukaču, kurš kā konsultants iesaistīts arī izmaiņu sagatavošanas procesā.

Kā jūs vērtējat iecerēto nodokļu reformu un arī tās nodokļu izmaiņas, kas attiecas uz 2024.gadu?

Nodokļu reformai redzu četrus blokus. Pirmais ir “Ēnu ekonomikas ierobežošanas plāns 2024.–2027.gadam”. Plāna projekts publicēts Tiesību aktu projektu publiskajā portālā, patlaban vēl turpinās tā saskaņošanas process. Otrs bloks ir ar 2024.gada valsts budžetu saistīti priekšlikumi, kas arī ir jau publiskoti un likumu grozījumu formā nonākuši Saeimā. Trešais ir Valsts ieņēmumu dienesta (VID) struktūra un nodokļu strīdu sistēmas iespējamie uzlabojumi, kas tiek apspriesti Finanšu ministrijā (FM). Savukārt ceturtais un galvenais bloks ir “Valsts nodokļu politikas pamatnostādņu 2024.-2027.gadam projekts”, kurā ir lielāki ilgtermiņa jautājumi, kas iezīmēti šim politiskajam ciklam.

2024.gada budžeta paketē iekļauti nodokļu grozījumi, par kuriem bija mazāk diskusiju un bija lielāka skaidrība par to nepieciešamību. Tiem jāstājas spēkā no 2024.gada 1.janvāra. Šajā paketē ir gan tā saucamais banku peļņas nodoklis, gan pievienotās vērtības nodokļa (PVN), iedzīvotāju ienākumu nodokļa (IIN), uzņēmumu ienākumu nodokļa (UIN), mikrouzņēmumu nodokļa (MUN), arī akcīzes un azartspēļu nodokļa grozījumi.