Ar Latvijas Darba devēju konfederācijas (LDDK) prezidentu un zivrūpniecības uzņēmuma “Karavela” vadītāju Andri Biti tikāmies pagājušā gada nogalē. Laikā, kad ir vērts izvērtēt, kā veicies aizvadītajā gadā un ar ko nāksies rēķināt šogad.

Tā kā A. Bite ir ne tikai LDDK vadītājs, bet arī veiksmīgs uzņēmējs, vēlējos izmantot izdevību, lai pajautātu, kas ir stabila uzņēmuma veiksmes formula. “Ir viena fundamentāla lieta, kas ir pierādījusi, ka ir mūsu veiksmes un turības pamatā. Katru gadu 31.decembrī es un mūsu finanšu direktore makā ieberam sauju zivju zvīņu. Tā ir garantija, ka nākamais būs finansiāli veiksmīgs gads. Tie ir 90% veiksmes, bet pārējais mazumiņš – atliek darbs,” viltīgi smaidot, atklāj uzņēmējs. Ar zvīņām maciņā viss skaidrs, tāpēc plašāka saruna mums raisās par 10% darba, kas nepieciešami pilnai veiksmei.

Stājoties LDDK prezidenta amatā, viena no jūsu ambīcijām bija panākt, lai valsts un uzņēmēji spētu strādāt kā vienota komanda. Cik tālu esam šajā jautājumā?

Jāatzīst, ka efektivitāte, darbojoties cehā, man ir daudz lielāka, nekā darbojoties LDDK prezidenta amatā. Tas, kas man ir izdevies,– panākt, ka lēnām, bet pamatīgi mēs kā uzņēmēju pārstāvji vai balsts liekam saprast, ka valstij ar mums nāksies rēķināties un strādāt kopā. Mērķis gan vēl nav sasniegts, bet, pārvarot grūtības un problēmas, neatlaidīgi virzāmies uz priekšu. Mēģinām dot arī zināmu handikapu labvēlībai, nav tā, ka tūlīt iesim ielās ar nostāju, ka visi ir muļķi, neviens neko nesaprot.

_______________________________________________________________________

Katru gadu 31.decembrī es un mūsu finanšu direktore makā ieberam sauju zivju zvīņu. Tā ir garantija, ka nākamais būs finansiāli veiksmīgs gads. Tie ir 90% veiksmes, bet pārējais mazumiņš – atliek darbs

_______________________________________________________________________

Uzņēmējiem arī jāstrādā ar sevi, jo mēs vēlamies, lai viss notiek ātri un tūlīt. Iecerētais notiek daudz lēnāk, nekā vēlētos, bet uzsākto ceļu turpinām iet.