Mūsdienās neviens produkts vai pakalpojums nav iedomājams bez dizaina. Ikdienā, it īpaši esošajos apstākļos, izmantojam arvien vairāk dažādus digitālos servisus un iespējas, līdz ar to dizaineru loma tikai palielinās un paliek aizvien būtiskāka. 

Informācijas tehnoloģiju uzņēmuma “Accenture” uzdevumā veiktajā “SKDS” pētījumā par tehnoloģiju izmantošanu Latvijā secināts, ka lielākā daļa jeb 74% Latvijas iedzīvotāju kopumā ir pozitīvi noskaņoti par digitālajām tendencēm pakalpojumu nozarē, piemēram, iespēju lietotnē izsaukt taksometru vai pasūtīt ēdienu. Tas apliecina, ka iedzīvotājiem patīk šāda veida servisi un iespējas. Turklāt pārliecinoši lielākā daļa jeb 82% iedzīvotāju uzskata, ka digitālās tehnoloģijas kopumā ir uzlabojušas viņu dzīvi.

Tehnoloģijas ienāk mūsu ikdienā daudzās sfērās, tās mums ir noderīgas ne tikai profesionālo pienākumu veikšanai. Interesanti, bet ne pārsteidzoši, ka vismaz puse Latvijas iedzīvotāju ikdienā savu brīvo laiku ārpus profesionālajiem pienākumiem nevarētu iedomāties bez viedtelefona, datora un planšetes. Esošā situācija, cilvēku paradumi un vēlmes ir spēcīgs signāls uzņēmumiem un organizācijām daudz vairāk nekā iepriekš domāt par digitālās vides iespējām, lai preces un pakalpojumi, ja tas ir iespējams, ir pieejami gan klātienē, gan digitāli.

Jau vairākus gadus vizuālais noformējums un lietotāju pieredze ir galvenie parametri, kas nosaka, vai iespējas digitālajā vidē tiks izmantotas, tomēr šajā jomā parādās jaunas tendences, kas jāņem vērā, lai spētu veidot produktus un servisus ar pievienoto vērtību. Dizainu nevar ielikt kastē, līdz ar to liela loma vēl aizvien ir radošumam un iedvesmai, lai radītu pasaules līmeņa servisus un pakalpojumus. Jāatceras iepriekš gūtās patiesības, jāseko līdzi tendencēm, kā arī jācenšas izvairīties no kļūdām, lai efekts nekļūtu par defektu.

Dizains un tehnoloģijas

Lai arī grūti paredzēt nākotni, tomēr jau šobrīd ir izkristalizējies, ka digitālais dizains ir un būs cieši saistīts ar tehnoloģiju attīstību un tendencēm šajā jomā. Digitalizācija un tehnoloģiju uzvaras gājiens ietekmē un aptver visu sabiedrību. Dizainā ir būtiski vairāki elementi, piemēram, vizuālais noformējums, estētiskais aspekts, ideoloģija, produkta būtība, tehnoloģija, – viss ir savstarpēji sasaistīts, vienlaikus atrodas pareizajā vietā, laikā un pozīcijā.

Mēs dzīvojam ļoti labā laikā, jo mūsdienās ir daudz kvalitatīvu materiālu un vietņu, kur ikviens var brīvi piekļūt dažādiem rīkiem, tehnoloģijām un materiāliem, kas nebūtu iespējams pirms desmit un vairāk gadiem. Ikviens var pielietot savas prasmes. Piemēram, fotoattēlu rediģēšanas jomā filtri ir uzlaboti, izmantojot 3D un paplašinātās realitātes produktu vizualizācijas sniegtās iespējas. Attēlus ir iespējams koriģēt dažādās bilžu apstrādes programmās.

Arī sociālie tīkli nav iedomājami bez dažādiem rīkiem un filtriem, kas sniedz iespēju izskatīties labāk. Pateicoties internetam, mūsdienās visi ir dizaineri! Lai arī tas dizainera darbu neaizstās, tomēr šobrīd attiecīgie rīki un iespējas ir pieejamas daudz plašākam cilvēku lokam. Ņemot vērā, ka dizainā svarīgas ir nianses un detaļas, arī šajā jomā turpmāk būs nepieciešama dizaineru iesaiste, jo padziļinātas zināšanas un prasmes sniedz iespēju rezultātu noslīpēt kā dimantu līdz pēdējai niansei. Savukārt plašākam cilvēku lokam ir iespēja uzlabot ikdienas attēlus un pasniegt sevi pievilcīgākā gaismā.

Mākslīgā intelekta ietekme

Tehnoloģijas ietekmē dizainu. Liela loma ir mākslīgajam intelektam, lai idejas pārvērstu vizuālos attēlos, automātiski izmantotu labo praksi un uzlabotu veiktspēju un darbspēju. Sagaidāms, ka pasaule mainīsies uz algoritmisku un parametrisku dizainu, kurā mākslīgā intelekta sniegtās iespējas palīdzēs iegūt labāku risinājumu. Tas sniegs iespēju apvienot dažādas paradigmas, izvairīties no iepriekš pieļautajām kļūdām un atrisināt dažādas problēmsituācijas.

Digitālais dizains sastopas ar progresīvākiem, ātrākiem un veiksmīgākiem dizainparaugiem, jo, pieaugot automatizācijas ātrumam, mēs varam analizēt datus daudz ātrāk nekā iepriekš, lai uzlabotu produkta veiktspēju. Interesants piemērs mākslīgā intelekta dizaina jomā ir šokolādes krēmam “Nutella”, kas izmantoja mākslīgā intelekta algoritmu, lai no datu bāzēm atrastu desmitiem modeļu un krāsu kombinācijas un radītu septiņus miljonus dažādu unikālu “Nutella” burku iepakojuma dizainu.

Vislabākos rezultātus iespējams panākt, cilvēkam strādājot kopā ar tehnoloģijām. Tās var palīdzēt produktu izstrādē. “Volkswagen” mikroautobusiem ir ikonisks dizains, kas uzreiz atsauc atmiņā 20. gs. 60. gadus. Vairākus desmitus gadus vēlāk uzņēmums, saglabājot transportlīdzekļa vēsturisko dizainu, vēlējās modernizēt auto tā, lai tas būtu vieglāks un videi draudzīgāks. Lai to paveiktu, “Volkswagen” speciālisti izmantoja tehnoloģiju, tai skaitā mākslīgā intelekta, spēku. Rezultātā tika izgatavotas mikroautobusa detaļas, kas bija vieglākas un izturīgākas.

Cilvēku vajadzības saplūst ar digitālo vidi

Šobrīd tehnoloģiju pieejamība un cilvēka dzīves ciešā mijiedarbība ar tehnoloģijām atstāj nospiedumus digitālajā vidē. Cilvēka uzvedība, fizioloģiskās norises un vajadzības aizvien vairāk saplūst ar digitālo vidi, aiz sevis atstājot sīkdatņu takas. Balss, sejas atpazīšanas un tehnoloģiju risinājumi sniedz jaunas iespējas. Produktu dizainu ietekmē cilvēka uzvedība un psiholoģijas zinātne, kas pēta kognitīvos procesus, intelektu, cilvēka emocijas, vajadzības, bioloģisko un sociālo faktoru lomu cilvēka attīstībā. Tas sniedz iespēju piedāvāt jaunus servisus, piemēram, Ķīnā “Alibaba” ir ieviesusi “Smile to Pay” sejas atpazīšanas maksājumus, kad cilvēkam ir iespēja digitālajā kioskā izvēlēties sev preci un norēķināties ar sejas atpazīšanas maksājumu, līdz ar to viņam norēķiniem nav nepieciešams ne maks, ne telefons.

Kosmētikas ražotājs “Shiseido”, izmantojot lietu interneta un mākslīgā intelekta iespējas, sāka piedāvāt personalizētus ādas kopšanas līdzekļus. Cilvēkam telefonā jānofotografē sava sejas āda, lai lietotne nepieciešamo informāciju nodotu lietu interneta ierīcei un tā pagatavotu unikāli pielāgotu sejas kopšanas līdzekli konkrētajam cilvēkam.

Savukārt veselības jomā tiek īstenoti projekti, kad mākslīgā intelekta risinājumi palīdz ārstam nolasīt pacienta sejas izteiksmi, vai viņš ir sapratis visus norādījumus. Līdzīga veida servisus redzēsim arī turpmāk, līdz ar to digitālajam dizainam būs aizvien lielāka loma, lai veidotos patīkama pieredze, izmantojot jaunās iespējas. Dizainā kļūdas var rasties augstu standartu, nepareizas interpretācijas vai nepatiesas analīzes dēļ. Lielākoties kļūdas tiek radītas, nesaprotot lietojamības nozīmi, nespējot iejusties lietotāja ampluā un neizprotot viņa vajadzības. Tāpat reizēm tiek veidoti digitālā dizaina projekti, balstoties uz pieņēmumiem, kā arī nav pietiekami lielas uzmanības no biznesa lēmumu pieņēmēju puses, tās ir tikai dažas no pieļautajām kļūdām, kad rezultāti šajā jomā izpaliek.

Jādomā ilgtermiņā

Mūsdienās dizaineriem ir svarīgi domāt ilgtermiņā, jo, pieaugot aprites ekonomikas lomai, izstrādājot jaunus produktus un pakalpojumus, aizvien vairāk tiks domāts par to, lai maksimāli lietderīgi izmantotu resursus. Pieprasīts būs dizains, kad tiks ņemtas vērā gan cilvēka personīgās, gan kolektīvās sabiedrības intereses. Dizaineram jādomā stratēģiskā līmenī ar ilgtermiņa redzējumu.

Vienlaikus pieaugot straujajam ikdienas ritmam un steigai, dizains aizvien vairāk tiks izmantots, lai cilvēkam sniegtu emocionālo atbalstu, lai produkti un pakalpojumi atspoguļotu cilvēka vērtības un viņam būtu patīkama lietošanas pieredze un sajūtas. Sagaidāms, ka turpmāk lielāka vēlme no uzņēmumu puses būs izmantot paplašināto realitāti, kas kalpos gan klientu piesaistei, gan pakalpojumu nodrošināšanai, tāpat turpināsies citi tehnoloģiju projekti.

Savukārt, pieaugot dažādu norēķinu iespējām, klienti vēlēsies jaunās iespējas izmantot ikdienā, tāpēc, iespējams, digitālajā vidē visu nevarēs veikt ar klikšķa palīdzību, bet galvenais nosacījums joprojām būs tāds, ka norēķinu procesam jābūt saprotamam, ērti pārskatāmam un jāsniedz cilvēkam pozitīva pieredze. Uzņēmumi, ieviešot jaunus servisus un pakalpojumus, ir apzinājušies, ka investīcijas dizaina jomā ir nozīmīgas, lai uzlabotu lietotāja pieredzi. Tās ir investīcijas, kas atmaksājas tuvākajā laikā, nevis luksus izmaksas.