Veiksme formula nav atkarīga no tā, vai esi mazs vai liels uzņēmums. Savi kreņķi ir kā vienam, tā otram. Arī uzvaras. Ar uzņēmuma “Manas Garšas” dibinātāju un īpašnieci Baibu Grīnbergu tiekamies, lai mēģinātu atklāt maza uzņēmuma izdzīvošanas formulu. Uzņēmēja ir arī sertificēta uztura speciāliste, tāpēc lieliski zina, kā “piešaut asumiņu” ne tikai ēdienam, bet arī biznesam, kad tam sāk pietrūkt spēka.

Kas šobrīd ir sāpīgākais punkts jūsu mazajam uzņēmumam?

Protams, ka sāpīgākais jautājums ir par nodokļiem un pievienotās vērtības nodokli (PVN). Manuprāt, tas ir diezgan nežēlīgi. Liekas – kāpēc nevar uzlikt kādu atvieglojumu uzņēmumiem, kas vēl nav darbojušies piecus gadus? Piemēram, mūsu uzņēmumam ir sezonāls raksturs, vasarā varam tikai pašu nepieciešamāko samaksāt – algas un vēl aktuālos rēķinus. No oktobra līdz janvārim ir brīdis, kad liekas, ka nu beidzot varam atsperties – papildināt sortimentu, nopirkt aprīkojumu –, tad iznāk, ka krāmē naudu čupā un stum uz Valsts kasi. Es savam vīram, kurš arī ir uzņēmējs, saku – zini, kas ir uzņēmēja lielākais prieks? Un atbilde ir: “Ka tu vari Valsts kasē ieskaitīt naudu un justies priecīgs, ka viss ir samaksāts, kaut gan pašam nekas pāri nepaliek. Aizskaiti tos tūkstošus un pie sevis domā – cik labu darbu esmu izdarījusi! Patiesībā tas ir ļoti bēdīgi, ka prieku sniedz tas, ka vari nomaksāt kārtējos maksājumus. Taču esmu pacietīga un joprojām ceru, ka situācija mainīsies.