Uzņēmumu iesniegtie pērnā gada pārskati liecina, ka 2021.gads bijis Latvijas komersantiem īpaši ienesīgs, taču eiforijai nav pamata, – gan par šo, gan arī iespēju mainīt tautību biznesa vārdā un daudz ko citu intervijā stāsta kompānijas "Lursoft IT" valdes locekle Daiga Kiopa.

Kāda bijusi aktivitāte šogad, reģistrējot jaunus uzņēmumus, un kāda ir šī aktivitāte salīdzinājumā ar attiecīgo periodu pērn?

Kopumā uzņēmumu reģistrācija ir aptuveni tādā pašā līmenī kā 2021.gadā. Labākais jaunreģistrēto uzņēmumu skaita pieaugums ir bijis augustā. Tātad šis gads atšķiras ar to, ka augustā ir lielākais jaunreģistrēto uzņēmumu skaits, – parasti tieši vasaras mēnešos aktivitāte šajā jomā ir salīdzinoši zema. Tāpat jāmin, ka likvidēto uzņēmumu skaits joprojām ir lielāks par jaundibināto uzņēmumu skaitu.

Kuros Latvijas reģionos šobrīd ir vislielākā uzņēmējdarbības aktivitāte, kuros – vismazākā?

Lielā daļā reģionu šis temps saglabājies tāds pats kā pirms gada – īpaša lejupslīde nav redzama. Vienlaikus izkristalizējušies izteikti līderi. Piemēram, pārsteidzoši ir tas, ka šāgada astoņos mēnešos jaunreģistrēto uzņēmumu skaits būtiski ir pieaudzis Ventspilī, Valkas novadā, Pierīgas aglomerācijā, īpaši Saulkrastu novadā, kā arī Cēsu novadā, un pārsteidzis ir arī Aizkraukles un Ludzas novads. Izskaidrojumu tam es neuzdrošināšos minēt.