Decembrī dodamies ciemos pie sociālajiem uzņēmumiem, kuri savu laiku un darbu velta sabiedrības mazāk aizsargātajiem cilvēkiem. Labklājības ministrijas statistikas dati liecina, ka Latvijā aktīvi darbojas 198 sociālie uzņēmumi. Tie aptver dažādas darbības jomas, tomēr visiem ir viens kopīgs mērķis – strādāt ne tikai savā, bet arī sabiedrības labā. Par to, kā klājas šīs jomas pārstāvjiem, lai stāsta paši uzņēmēji.

Mums pietrūkst darba mentoru

Sabiedrības ar ierobežotu atbildību (SIA) “Mobilizing” vadītāja Santa Beitāne stāsta: “Uzņēmums dibināts 2017.gada oktobrī, bet darbību sākām 2018.gada februārī. Darbojamies divos virzienos – viens ir autoskola nedzirdīgiem cilvēkiem, otrs – kopš 2022.gada pavasara sniedzam tūrisma pakalpojumus cilvēkiem ar invaliditāti, kas ir jauns inovatīvs pakalpojums Baltijas valstīs. Sevi jūtu kā sociāli vērstu cilvēku. Sākotnēji bija grūti saprast – veidot biedrību vai uzņēmumu. Kopš pastāv sociālās uzņēmējdarbības regulējums, sapratu, ka tas ir formāts, kādā sevi realizēt. Vēlos attīstīt uzņēmumu ar uzņēmējdarbības līdzekļiem un paņēmieniem.”

Runājot par regulējumu, S. Beitāne saka: “Regulējums ir jauns, un mēs visi mācāmies kopā augt un pilnveidot to. Mums ir ļoti laba Latvijas Sociālās uzņēmējdarbības asociācijas vadība, kurai rūp sociālie uzņēmēji. Tiek organizētas diskusijas, mācības, dalāmies ar viedokļiem. Vienmēr jau var sūdzēties par to, kas trūkst, bet pamatā ir cieša ticība un neatlaidība. Kaut ko attīstīt un sasniegt rezultātu nav viegli, ir jāiegulda laiks un visi iespējamie līdzekļi.”