Mūsdienās valstu robežas atvērtas ne tikai ceļotājiem, bet arī uzņēmējiem – nav brīnums, ka ārvalstu pilsoņi nereti vēlas ne tikai kļūt par Latvijas uzņēmēju partneriem, bet arī dibināt šeit savas organizācijas. Tādēļ aplūkosim, kas jāņem vērā un kādas darbības jāpaveic, lai ārzemnieks dibinātu uzņēmumu Latvijā.

Komerclikuma (KL) 136.panta 1.daļā noteikts, ka kapitālsabiedrības dalībnieks (īpašnieks) ir persona, kas ierakstīta dalībnieku (akcionāru) reģistrā, ja likumā nav noteikts citādi. KL nav paredzēti nekādi ierobežojumi personām, kas var būt kapitālsabiedrības dalībnieki, līdz ar to kapitālsabiedrības dalībnieks (akcionārs) var būt arī ārvalstnieks – gan fiziska, gan juridiska persona. Turklāt dalībniekam (akcionāram) vienlaikus nav obligāti jābūt arī konkrētās sabiedrības valdes loceklim. Fiziska un juridiska persona var būt dalībnieks arī vairākās kapitālsabiedrībās.

Atbilstoša sabiedrības veida izvēle

Visbiežāk ārvalstnieki izvēlas dibināt sabiedrību ar ierobežotu atbildību (SIA), kas ir komercsabiedrība, kuras pamatkapitāls sastāv no pamatkapitāla daļu nominālvērtības kopsummas. SIA ir slēgta sabiedrība, un tās daļas nav publiskā apgrozībā. Tā ir juridiska persona, kuras minimālais pamatkapitāla lielums ir 2800 eiro un kuras dibinātāji var būt fiziskas un juridiskas personas. Pamatkapitālu var apmaksāt ar naudas vai mantisko ieguldījumu.