Kas ir NACE kods un par kuriem darbības veidiem tas jānorāda? Vai jāpaziņo par papildu saimnieciskās darbības veidu? Vai obligāti ir jāziņo, ja pamatdarbības veids tiek mainīts? Un kāda sekas, ja uzņēmums nepaziņo kādu no darbības veidiem? Skaidrojam!

Viens no būtiskiem uzņēmējdarbības vadības elementiem Latvijā ir NACE Saimniecisko darbību statistiskā klasifikācija Eiropas Kopienā (NACE kodi), kas kategorizē saimnieciskās darbības veidus saskaņā ar noteiktiem kritērijiem. Pašlaiks Latvijā ir izmantota NACE 2.redakcijas klasifikācija, kura ietver vairākas nozares un apakšnozares, un ir mūsdienu Eiropas Savienības (ES) standarts. NACE 2.redakcijas klasifikāciju izveidoja un apstiprināja ar regulu 1893/2006.

Aktuālo NACE klasifikāciju var atrast Centrālā statistikas pārvaldes mājaslapā.

Darbības veidu paziņošana

Katram nodokļu maksātājam (gan uzņēmējiem, gan saimnieciskās darbības veicējiem) ir pienākums paziņot Valsts ieņēmumu dienestam (VID) savus saimnieciskās darbības veidus, proti, pamatdarbības un papildu darbības (ja tāda pastāv) veidus.

Atbilstoši likuma “Par nodokļiem un nodevām” (likums par NN) 1.panta 32.punktam, pamatdarbības veids ir darbības veids ar vislielāko īpatsvaru kopējā apgrozījumā taksācijas gadā. Analizējot tiesu praksi, var secināt – lai konkrēto darbības veidu kvalificētu kā pamatdarbības veidu, tam jāveido lielākais īpatsvars no nodokļa maksātāja gada ienākumiem. Attiecīgi saimnieciskās darbības pamatdarbības veids ir nosakāms atbilstoši gada apgrozījumam.