Viens no eksporta veidiem – pārtikas produktu eksports. Kā sagatavoties? Kas jāņem vērā? Kādas prasības un normatīvie akti jāievēro?

Raksta līdzautore: Iveta Šice-Trēde, Pārtikas un veterinārais dienests, Robežkontroles departamenta direktore

Sagatavošanās eksportam

Jebkuram uzņēmumam, kas vēlas iesaistīties pārtikas un dzīvnieku barības apritē, ir jābūt reģistrētam Pārtikas un veterinārajā dienestā (PVD) un jāievēro Pārtikas aprites uzraudzības likumā un Dzīvnieku barības aprites likumā noteiktās prasības. Uzņēmumus, kuri saskaņā ar Pārtikas aprites uzraudzības likumā, Dzīvnieku barības aprites likumāVeterinārmedicīnas likumā un Farmācijas likumā noteiktajām prasībām ir pakļauti PVD uzraudzībai, reģistrē, atzīst vai licencē PVD.

Lai reģistrētu uzņēmumu, jāsagatavo pieteikums atbilstošās jomas uzņēmuma reģistrācijai, pēc tam saskaņā ar Ministru kabineta (MK) noteikumu Nr.104 “Pārtikas uzņēmumu atzīšanas un reģistrācijas kārtība” 24.3punktā noteikto pārtikas uzņēmumam, kas nodarbojas ar pārtikas pārstrādi, tai skaitā ēdiena gatavošanu, un ko nav nepieciešams atzīt, PVD veiks pirmsreģistrācijas pārbaudi. Šis ir maksas pakalpojums, par kuru samaksa tiks piestādīta atbilstoši MK noteikumiem Nr.681 “Noteikumi par kārtību, kādā aprēķina un veic maksājumus par Pārtikas un veterinārā dienesta valsts uzraudzības un kontroles darbībām, un maksas pakalpojumiem”.

Dzīvnieku izcelsmes pārtikas produktu ražošanas uzņēmumiem jābūt PVD uzraudzībā un atzītiem atbilstoši Eiropas Savienības (ES) normatīvajiem aktiem. Tikai tad, ja dzīvnieku izcelsmes produktu ražošanas uzņēmums ir atzīts, tas drīkst izplatīt savu produkciju ES kopējā tirgū. Arī uz trešajām valstīm eksportēt atļauts tikai ES atzītiem dzīvnieku izcelsmes produktu ražošanas uzņēmumiem.