Attīstoties mākslīgā intelekta piedāvātajām iespējām un finanšu krāpniekiem paplašinot savu darba lauku, arvien vairāk iedzīvotāju tiek apkrāpti saistībā ar ieguldījumiem kriptovalūtās, turklāt datu izkrāpšanas tendences liecina, ka digitālos aktīvus izkrāpj ne tikai attālināti, bet arī klātienes pasākumos. Latvijas Blokķēdes attīstības asociācija apkopojusi padomus, lai izvairītos no iekļūšanas kriptovalūtu krāpnieku lamatās.

Netici solījumiem telefonsarunās

Visbiežāk iedzīvotājus Latvijā apkrāpj ar dažāda veida investīciju krāpšanām. Kriptovalūtas krāpniekiem veido sevišķi pateicīgu sarunu fonu, jo daudzi ir dzirdējuši par galvu reibinošiem veiksmes stāstiem, kur kriptovalūtu vērtības īsā laikā pieaugušas desmitiem, pat simtiem reižu, tāpēc cilvēkos mājo ticība, ka tas varētu notikt arī ar viņiem.

Krāpniekus var bieži atpazīt pēc tā, ka viņi galvenokārt runās krievu valodā un sarunas laikā centīsies pārliecināt ar argumentiem, kas pretnostatīs tradicionālās finanšu sistēmas standarta atdevi (piemēram, 7 - 10% gadā) ar kriptovalūtu ienesīguma iespējām, kas mērāmas simtos procentu.

Patiesība ir tāda, ka tie, kas prasmīgi spekulē ar kriptovalūtu tirdzniecību, ir pietiekami mazā skaitā. Pat ja šie cilvēki piedāvās ar savām zināšanām pelnīt citu vārdā, tas, visticamāk, notiks interneta platformās, nevis ar telefona starpniecību. Jāatceras – ja solītais izklausās pārāk labi, visbiežāk tas ir indikators krāpšanas mēģinājumam.