Komisija iepazīstina ar vairākām iniciatīvām, kuru mērķis ir risināt Eiropas mazo un vidējo uzņēmumu (MVU) vajadzības pašreizējā ekonomikas vidē. MVU, kas ir 99% no Eiropas uzņēmumiem, ir būtiski Eiropas zaļās un digitālās pārkārtošanās virzītājspēki, taču tie joprojām saskaras ar neparedzamību un nestabilitāti pēdējo gadu krīžu dēļ.

Iesniegtajā paziņojumā par MVU atvieglojumiem ierosināti jauni pasākumi, kas visā vienotajā tirgū sniegs īstermiņa atbalstu, veicinās MVU ilgtermiņa konkurētspēju un stiprinās taisnīgumu uzņēmējdarbības vidē. Šo pasākumu ietvaros Komisija šodien publicē arī jaunus priekšlikumus: regulu par maksājumu kavējumiem komercdarījumos un direktīvu par galvenā biroja nodokļu sistēmas izveidi mazajiem un vidējiem uzņēmumiem. Papildu iniciatīvu mērķis ir vēl vairāk veicināt MVU piekļuvi finansējumam, uzlabot uzņēmējdarbības vidi un atbalstīt MVU izaugsmi uzņēmumos ar vidēju kapitālu, lai pilnībā atraisītu to ekonomisko potenciālu.

Galvenais, jaunā regula par maksājumu nokavēšanas apkarošanu komercdarījumos apkaro maksājumu novilcināšanu, kas apdraud MVU naudas plūsmu un ievaino piegādes ķēžu konkurētspēju un noturību. Ar jaunajiem noteikumiem tiks atcelta un ar regulu aizstāta 2011.gada direktīva par maksājumu kavējumiem. Priekšlikums ievieš stingrāku maksimālo samaksas termiņu – 30 dienas, un novērš neskaidrības un juridiskas nepilnības pašreizējā direktīvā. Ierosinātais teksts arī nodrošina, ka uzkrāto procentu un kompensācijas maksu samaksa ir automātiska, un ievieš jaunus izpildes nodrošināšanas un tiesiskās aizsardzības pasākumus, kas aizsargās uzņēmumus pret “sliktajiem” maksātājiem.