Biznesā svarīgi būt tur, kur ir pircējs, tomēr nepieciešama rūpīga izpēte un plānošana, lai e-komercija būtu ienesīga un izdevīga. Kā izvēlēties uzņēmumam piemērotāko risinājumu?

Kā liecina bankas “Citadele” tiešsaistes maksājumu risinājuma “Klix” 2023.gada nogalē veiktās aptaujas dati, tikai 11% Latvijas iedzīvotāju nekad nav veikuši pirkumus internetā, turklāt 27% no tiem ir vecumā no 60 līdz 74 gadiem. Tas nozīmē, ka lielākā daļa ekonomiski aktīvo iedzīvotāju salīdzinoši regulāri veic pirkumus tiešsaistē. Vienlaikus tikai 41% uzņēmumu ir izveidojuši risinājumu savu preču vai pakalpojumu piedāvāšanai arī interneta vidē.

Lai spētu izvēlēties savam biznesam piemērotāko e-norēķinu risinājumu, ir vērts uzdot pāris ļoti vienkāršus jautājumus:

  • kāds ir uzņēmuma klientu segments un mērķa tirgus?
  • kādu e-komercijas platformu un tehnoloģiju uzņēmums ir izvēlējies vai vēl tikai plāno izvēlēties?

Sākotnēji varētu būt neizpratne par to, kā izvēlētais norēķinu veids varētu ietekmēt mērķa tirgu un klientu. Tomēr tam ir samērā liela nozīme, kas var palīdzēt uzņēmumam būtiski atšķirties no tā konkurentiem.

Maksāšanas metodes

Visiem ir pazīstama iespēja norēķināties, ievadot maksājumu kartes datus. Otra populārākā metode ir veikt maksājumu no bankas konta. Šādu iespēju nodrošina vai nu noteiktas bankas integrācija mājaslapā vai “Open Banking” PSD2 integrācijas protokolu izmantošana. Lai ierosinātu maksājumu, klients pieslēdzas savai bankai, izvēlas kontu un apstiprina savu maksājumu. Ja kādreiz tirgotājs veidoja integrāciju ar katru potenciālā klienta banku, tad tagad, izmantojot atvērtos datu apmaiņas protokolus, iespējams pieslēgties vairumam banku.

__________________________________________________________________________

Laiks, kad uzņēmumiem, kas piedāvā e-komercijas pakalpojumus, individuāli jāpieslēdzas pie katra no maksājumu tipa sniedzējiem, ir beidzies
__________________________________________________________________________

Kā papildu iespēja ir tā sauktie mobilie naudas maki, kas vairāk pazīstami kā “ApplePay” un “Google Pay”. Katrai no šīm maksājumu metodēm ir savi plusi un mīnusi. Izvēli starp tām ietekmē arī citi faktori, piemēram, klientu vecuma atšķirības.

Maksājumu karšu priekšrocības

Viens no būtiskākajiem argumentiem par labu maksājumu kartēm ir iespēja tās nodalīt no saviem pamatlīdzekļiem. Tāpat, veicot maksājumu pie jauna pakalpojuma sniedzēja, tiek pieprasīta papildu autorizācija (tā saucamā 3DS autorizācija), kas samazina riskus kļūt par  kiberkrāpnieku upuri. Saistībā ar maksājumu veikšanu elektroniskā vidē būtisks ir arī fakts, ka kartes (sevišķi kredītkartes) nodrošina arī preču apdrošināšanu, cenas aizsardzības garantiju un tamlīdzīgas priekšrocības. Līdz ar to, ja e-komercijas vidē klientiem tiks piedāvāts kaut kas vērtīgs, viņi papildus var sagaidīt tiem pieejamo apdrošināšanu, kā arī pretenziju gadījumā (nepiegādāta vai nekvalitatīva prece) pieprasīt savas naudas atmaksu, izmantojot jau esošās “VISA” un “Mastercard” shēmas.

Kādi ir šīs norēķinu metodes trūkumi? Ja klients pie konkrētā tirgotāja iepērkas pirmo reizi, viņam maksājuma formā jāievada visi dati (vārds un uzvārds, kartes numurs, tās derīguma termiņš, kā arī CVC kods) un jāveic 3DS autorizācija. Jāņem vērā, ka klients savā datorā vai viedierīcē (telefonā vai planšetē) var saglabāt kartes datus drošā veidā, tādējādi šis solis tiek būtiski atvieglots.

Mobilā naudas maka gadījumā klienta karte jau ir piesaistīta tālrunim (“Apple iPhone” gadījumā izveidots “ApplePay”, bet “Android” klienti visbiežāk izmanto “Google Pay” sistēmu). Izvēloties šo apmaksas metodi, klientam ir iespēja maksājumu apstiprināt tikai ar savu biometriju, neievadot visus pārējos datus. Raugoties no klienta skatu punkta, šī ir visātrākā norēķinu metode. Ņemot vērā, ka arī šajā maksājuma veidā tiek izmantota bankas karte, spēkā ir gan jau minētās “VISA” un “Mastercard” shēmu priekšrocības, gan arī karšu apdrošināšanas segumi.

Trešo pušu pakalpojumu sniedzēji

Ja uzņēmums kā norēķinu metodi izvēlas nodrošināt maksājumu no bankas konta, izmantojot tiešu savienojumu ar banku vai PSD2 “Open Banking” risinājumu, klients sākotnēji identificē sevi bankai un tad autorizē to veikt maksājumu no izvēlētā konta. Runājot par PSD2 vai “Open Banking” maksājumiem, ko ierosina trešo pušu pakalpojumu sniedzēji, uzņēmumi bieži atzīst, ka klienti pozitīvi vērtē tāda risinājuma izmantošanu, kurā maksājums tiek iniciēts uzreiz un nepieciešams tikai norādīt, no kura konta to veikt. Klienti ļoti negatīvi vērtē risinājumu, kurā trešo pušu pakalpojuma sniedzējs uz 180 dienām pieprasa piekļuvi klienta kontiem izvēlētajā bankā un piedāvā veikt maksājumu, izmantojot vienu no tiem. Šādos gadījumos pat tad, ja pakalpojuma sniedzējs apgalvo pretējo, tam pusgadu ir pieeja klienta transakciju datiem noteiktā bankā. Klienti, kas nevēlas dalīties ar savu informāciju, šajā maksājuma solī dažkārt nolemj transakciju neveikt (daļa izvēlas maksājumu ar karti, savukārt citi nolemj atteikties no pirkuma vispār). Protams, biznesam par labu tas nenāk.

Jaunākās paaudzes pircēji biežāk izvēlas norēķināties, izmantojot bankas kontu, savukārt starp vidējās un vecākās paaudzes pārstāvjiem vairāk izplatīta ir maksājumu veikšana ar karti.

Arī juridiskas personas darbinieks, kam ir tiesības veikt maksājumus no uzņēmuma konta, veic tos tieši tāpat kā privātpersona, ja vien maksājums nav jāapstiprina vairākām personām.

Pērc tagad, maksā vēlāk

Interesants jauninājums, kas pēdējo divu gadu laikā iekaro e-komercijas tirgu, ir iespēja, veicot pirkumu, sadalīt maksājumu vairākās (piemēram, trīs vai četrās) daļās jeb “pērc tagad, maksā vēlāk”. Īpaši populārs šis pakalpojums ir starp jaunākās paaudzes pārstāvjiem, kuriem ne vienmēr ir kredītkarte. Taču to labprāt izmanto arī klienti, kuriem ir pietiekami daudz līdzekļu, jo tas uzlabo naudas plūsmu (ienākumus un izdevumus). Svarīgi atcerēties, ka iespēja “pērc tagad, maksā vēlāk” var tikt izmantota klientu apkalpošanai ne tikai e-komercijas platformā, bet arī fiziskā veikalā.

__________________________________________________________________________

Mūsdienās biznesā liela vērtība ir norēķinu datiem, un ir e-maksājumu pakalpojumu sniedzēji, kas nodrošina iespēju tos analizēt un eksportēt
__________________________________________________________________________

Viens no šādiem piemēriem ir bankas “Citadele” paspārnē radītais “Klix Pay Later”. Apmaksas brīdī pircējam ir iespēja izvēlēties dalīto maksājumu, savukārt tirgotājs saņem pilno summu un sāk pasūtījuma izpildi.

Kā izvēlēties piemērotāko?

Atgriežoties pie tehnoloģiskās izvēles aspektiem, jāmin, ka laiks, kad uzņēmumiem, kas piedāvā e-komercijas pakalpojumus, individuāli jāpieslēdzas pie katra no maksājumu tipa sniedzējiem, ir beidzies. Katrs no tiem šobrīd ar vienu tehnisko integrāciju nodrošina iespēju klientam norēķināties gan ar maksājumu karti, gan no bankas konta. Noteikti varētu atšķirties tas, vai, nodrošinot iespēju maksāt ar mobilo naudas maku (“ApplePay”, “Google Pay”) vai “pērc tagad, maksā vēlāk”, ir nepieciešama papildu tehniskā integrācija, vai arī var izmantot to pašu integrāciju, ko nodrošina standarta maksāšanas funkcijas ar karti vai bankas kontu.

Tāpat vērts atcerēties arī dažus mazāk būtiskus aspektus. Kā uzņēmums plāno rīkoties, ja būs nepieciešams veikt naudas atmaksu klientiem (piemēram, gadījumos, kad prece vairs nav pieejama noliktavā)? Vai kāds to veiks manuāli vai uzņēmums tomēr vēlēsies šo procesu automatizēt? Vai apmaksas sistēma nodrošina iespēju izrakstīt rēķinus un tos automatizēt, kā arī analizēt datus par tirdzniecības vai maksājumu veidiem?

Mūsdienās biznesā liela vērtība ir norēķinu datiem, un ir e-maksājumu pakalpojumu sniedzēji, kas nodrošina iespēju tos analizēt un eksportēt. Noteikti ir vērts izpētīt, vai izvēlētais veids ļaus viegli izmantot datus (importēt tos) grāmatvedības sistēmā.

Būtisks aspekts klientu pieredzē, kam dažkārt netiek pievērsta pietiekama uzmanība, var būt salīdzinājums, kā līdzīgs pirkums tiek veikts citur.

  • Vai šajā e-komercijas vietnē netiek prasīts sniegt vairāk informācijas kā nepieciešams?
  • Vai soļu skaits, veicot pirkumu, nav pārāk liels?
  • Vai situācijā, kad klients atkārtoti atgriežas e-komercijas vietnē, viņam atkal jāievada tikpat daudz informācijas kā pirmajā iepirkšanās reizē, vai tomēr sistēma viņu atceras?

Ir vērts apdomāt atbildes uz šiem jautājumiem, jo tas noteikti palīdzēs izvēlēties piemērotāko risinājumu.