Kopš gada sākuma Valsts ieņēmumu dienestu (VID) vada Baiba Šmite-Roķe – pieredzējusi VID darbiniece ar sapni iestādi pārveidot par nemanāmu un uzticamu sadarbības partneri ikvienam Latvijas iedzīvotājam un uzņēmējam. Aicinājām jauno ģenerāldirektori plašāk pastāstīt par iestādes attīstības vīziju, izaicinājumiem, sadarbību ar uzņēmējiem un gaidāmajām pārmaiņām.

Kādas ir jūsu prioritātes šajā amatā?

VID esmu absolūti lojāla un to mīlu. Šeit esmu nostrādājusi vairāk nekā 20 gadus. Tas varbūt izklausās garlaicīgi, taču tā nav, jo iestāde nepārtraukti mainās. Arī darbiniekiem jāmainās līdzi. Vienmēr esmu vēlējusies, lai dienestā notiek pārmaiņas, lai mēs patiešām kļūtu labāki, draudzīgāki. Arī lielākā daļa kolēģu vēlas strādāt iestādē, kuru ciena un respektē. Gribam iedzīvotājiem un uzņēmējiem būt atbalsts. Protams, arī mūsu darbā gadās pa kādam darvas pilienam, un tas mēdz ietekmēt reputāciju. Mēs gribam mainīties.

Mani kā VID ģenerāldirektores mērķi saskan ar iestādes attīstības stratēģiju 2023.–2026.gadam. Tajā ietvertie pieci darbības virzieni ir loģiski, saprotami un vajadzīgi. Stratēģijā ir lietoti tādi termini kā “pilnveidosim”, “attīstīsim”, “uzlabosim”. Manuprāt, ar to ir par maz. Mūsdienu straujajā attīstības tempā nepieciešama aktīvāka rīcība, tāpēc es lietoju vārdu “transformācija” – tas ir lūzuma punkts, straujāks pagrieziens. Transformācija bija galvenais vadmotīvs, ar kuru piedalījos ģenerāldirektora amata konkursā. Tas uzrunāja finanšu ministru, kurš pieņēma lēmumu mani virzīt, un tas sasaucas arī ar uzņēmēju vēlmi un prasību kardināli mainīt attieksmi pret uzņēmējiem, pret nodokļu maksātājiem.

Mans uzstādījums ir VID transformācija trīs virzienos. Pirmais ir digitalizācija. Visa uzņēmējdarbības vide, visa pasaule virzās uz automatizāciju un digitālajiem pakalpojumiem.