Par to, cik svarīgi ir, lai mēs būtu vairāk godprātīgi pret sabiedrību un pirmkārt, paši pret sevi, kā arī to, ka dažādas likumu normas mainīsies vienmēr un profesionāliem speciālistiem tās vienkārši jāzina, intervijā zvērināta revidente, sertificēta nodokļu konsultante Nelda Janoviča.

Kāda jūsu skatījumā ir šā brīža situācija grāmatvežu tirgū Latvijā?

Jāteic, ka situācija, kā vienmēr, individuāla, katram nedaudz sava. Bez šaubām, biznesa un grāmatvežu vidi kopumā visvairāk ietekmējusi Covid-19 pandēmija. Taču biznesa dzīve turpinās, turklāt vairāk vai mazāk veiksmīgi. Tas ietekmē arī grāmatvedības darbu, jo grāmatvedis ir tas, kurš apkalpo biznesu. Šajos apstākļos daudziem grāmatvežiem ir mainījies darba režīms, darba vieta un tās apstākļi. Ir uzņēmumi, kas pārtraukuši savu darbu, un ir arī tādi, kas sasnieguši jaunus izrāvienus savā biznesā. Manuprāt, visi šie apstākļi ietekmē grāmatvedības tirgu. Vēl noteikti jāpiemin, ka daudzi slimo, tāpēc nereti veidojas situācijas, ka nav, kas strādā, un tā ir reāla problēma. Nopietns izaicinājums ir laika un darba organizācija, bet tas tā ir bijis visos laikos.

Šobrīd vairāk nekā iepriekš izkristalizējas katras personas spēja sevi organizēt, vadīt, mobilizēties – tas ir gan uzņēmuma, gan grāmatvedības līmenī. Grāmatvedības tirgus tādējādi ir ļoti plašs, raibs un dažāds. Ja runājam par tendencēm tirgū, jāpiemin digitalizācija, kas ir strauji attīstījusies tieši pandēmijas iespaidā. Cilvēki ir kļuvuši vairāk spējīgi strādāt digitālajā vidē, mūs visus to piespiedusi darīt dzīve. Tagad digitālajā vidē daudzi dara to, ko iepriekš pat iedomāties nevarēja. Bet tā ir tendence daudzās nozarēs. Man nāk prātā arī labas atsauksmes par valsts iestādēm, kas tagad ir gatavas vairāk nodrošināt pakalpojumu elektroniski, attālināti. Līdzīga elastība ir arī grāmatvežiem. Protams, visi minētie faktori kopumā ir radījuši situācijas, kurās kāds ir pārtraucis strādāt, īpaši spilgtos krīzes momentos. To var attiecināt, piemēram, uz pensijas vecuma speciālistiem… Kamēr tā mierīgi varēja darboties, to arī darīja, bet, tiklīdz radās jauni izaicinājumi, nepieciešamība vairāk pielāgoties situācijai, tas daudziem pensijas vecuma cilvēkiem palīdzēja pieņemt lēmumu pārtraukt profesionālo darbību.

Vēl viena tendence ir saistīta ar jauno Grāmatvedības likumu – uzņēmumos stiprinās iekšējās kontroles sistēmas izveide. Ja arī šāda sistēma uzņēmumā ir bijusi, tagad tā tiek uzlabota. Iepriekš mēs, revidenti, ilgstoši bijām runājuši, ka to vajag izdarīt, ka iekšējās kontroles sistēma ir svarīga, lai novērstu iespēju uzņēmumu “apzagt no iekšpuses”, bet… atsaucības īsti nebija. Šobrīd, pateicoties jaunajiem Ministru kabineta izdotajiem Grāmatvedības kārtošanas noteikumiem Nr. 877, kuru 10. nodaļā ir aprakstīti grāmatvedības kontroles pasākumu veidi, no pašu uzņēmumu puses ir jūtama lielāka interese kontroles sistēmas uzlabošanai.

__________________________________________________________________________

Šobrīd vairāk nekā iepriekš izkristalizējas katras personas spēja sevi organizēt, vadīt, mobilizēties – tas ir gan uzņēmuma, gan grāmatvedības līmenī

__________________________________________________________________________

Savukārt labvēlīga tendence šajos apstākļos – turpinās iepriekšējos gados saistībā ar pandēmijas izplatību sāktie gada pārskatu iesniegšanas termiņu pagarinājumi. Respektīvi, ir par trim mēnešiem garāks gada pārskatu iesniegšanas termiņš, kas no grāmatvežu puses tiek novērtēts ļoti pozitīvi, jo tas ļauj grāmatvežiem nestrādāt vēlos vakaros, naktīs un brīvdienās. Grāmatveži un revidenti ir izteikuši aicinājumu saglabāt šādus garākus gada pārskatu iesniegšanas termiņus arī pēc pandēmijas apstākļos. Kā zināms, gada pārskatam ir vairāk vēsturiski informatīvs un statistisks raksturs, tāpēc gada pārskatu iesniegšanas termiņam nevajadzētu radīt ietekmi uz uzņēmumu ikdienas saimniecisko darbību.

Minējāt, ka grāmatvežu darbu ir būtiski ietekmējusi Covid-19 pandēmija. Skaidrs, ka runa ir par darbu mājsēdes apstākļos un lielāku darba apjomu saistībā ar valsts atbalsta maksājumiem. Vai ir vēl kādi faktori, ar ko jums vajadzējis rēķināties?