Lai gan daudzās nozarēs šobrīd vērojama dīkstāve, Elīna Egle atzīst, ka viņas dienas ritms ir ļoti intensīvs un brīvā laika ir maz. Viņa attālināti paspēj piedalīties neskaitāmās sanāksmēs, vadīt dažādus procesus un pildīt arī mājskolotājas pienākumus savām divām meitām, kā arī sekot visiem aktuālākajiem procesiem valstī ārkārtējās situācijas laikā.

Kādas jaunas atziņas esat guvusi beidzamajās dienās?

Šis laiks vēsta par vērtībām – par tām, kādas mums bija pirms Covid-19 ārkārtējās situācijas un kādas tās būs nākotnē. Dzimstot bērniem, par manu vērtību kļuva bērnu izglītība, un tās nozīme man šobrīd pieaug vēl vairāk. Gribu, lai bērni ir gudri, tāpēc daudz investēju pirmsskolas izglītībā, kad smadzeņu attīstība norit visstraujāk. Otra prioritāte jeb vērtība man ir drošība – pirms septiņiem gadiem izveidoju Latvijas Drošības un aizsardzības industriju federāciju. Tobrīd vien daļa cilvēku saprata, cik tas ir svarīgi. Šobrīd par to nešaubāmies. Savukārt trešā mana vērtība ir iespēja radoši izpausties un izdarīt kaut ko sabiedrībai noderīgu, tāpēc, cik vien iespējams, atbalstu uzņēmējdarbības gara atraisīšanu.

Šis laiks noteikti vairo sabiedrības izpratni par drošības nozīmi.

Jā. Federācijā un ar atbildīgajām iestādēm ar drošības jautājumiem esam strādājuši daudzus gadus. Katru gadu budžeta prioritātes un valdību attieksme bijusi atšķirīga. Varam būt gandarīti, ka aizsardzībai novirzīts noteikts resurss, taču kopumā mājasdarbi, kas saistīti ar drošību un civilo aizsardzību, nav izpildīti. Tam nekad nav pievērsts pietiekami daudz uzmanības. Iespējams, tas skanēs pretrunīgi, bet es šobrīd zināmā mērā jūtos atvieglota, jo šis ārkārtējās situācijas laiks sabiedrībai dod skaudru un sāpīgu, taču svarīgu mācību. Cik daudz uzņēmumu iepriekš domāja par krīzes vai nepārtrauktības plāniem? Jā, eksportētājiem tas bija jādara, lai atbilstu noteiktiem kvalitātes standartiem, bet kā ar pārējiem? Katrs var pajautāt pats sev – cik bieži pērnās gripas sezonas laikā devāmies uz darbu un citās ikdienas gaitās, jūtoties neveseli? Šis laiks mums māca labāk saredzēt prioritātes.