Mākoņpakalpojumu lietošana kļuvusi par svarīgu ikdienas sastāvdaļu darbā ar informāciju. Piekļūstot un sinhronizējot datus no dažādām ierīcēm jebkurā pasaules nostūrī, un daloties ar informāciju ar jebkuru cilvēku, nav zināms un iespējams kontrolēt, kur fiziski tiek uzglabāti dati. Kā nodrošināt drošu mākoņpakalpojumu izmantošanu uzņēmumā? Šajā rakstā apkopoti svarīgākie ieteikumi. 

Mākoņpakalpojuma sniedzēja izvēle

Mākoņpakalpojumi nav nedz labi, nedz ļauni. Tas ir veids, kā kaut ko paveikt. Taču, izmantojot šos pakalpojumus, būtībā tiek nodoti privātie dati svešiniekiem, sagaidot no viņiem, ka tie būs gan drošībā, gan pieejami. Līdz ar to jābūt drošam, ka pakalpojuma sniedzējs tiek izvēlēts gudri.
Attiecībā uz informāciju, kas saistīta ar darba jautājumiem, savam darba vadītājam ir jāvaicā, vai drīkst izmantot mākoņpakalpojumus, un kurus tieši. Ja apdomā mākoņpakalpojumu izmantošanu, jāapdomā konkrētas lietas:

Uzticamība

Vai var uzticēties mākoņpakalpojumu sniedzējam? Vai tas ir plaši pazīstams, publisks uzņēmums, kura pakalpojumus jau izmanto miljoniem cilvēku, vai arī tā ir maza, nezināma kompānija, kas bāzēta valstī, par kuru nekad nav dzirdēts.

Atbalsts

Cik viegli ir iespējams saņemt atbalstu kā pakalpojumu lietotājam un saņemt atbildes uz jautājumiem? Vai ir norādīts tālruņa numurs, uz kuru zvanīt vai e-pasta adrese uz kuru rakstīt? Vai pieejamas atbalsta opcijas, piemēram, biežāk uzdoto jautājumu sadaļa uzņēmuma vietnē. 

Vienkāršība

Cik viegli izmantot konkrēto mākoņpakalpojumu? Jo sarežģītāka ir pakalpojuma izmantošana, jo lielāka varbūtība, ka tiks pieļautas kļūdas un nejauši tiks atklāta citiem vai nozaudēta personiskā informācija. Jāizmanto  tie mākoņpakalpojumi, kuri šķiet viegli saprotami, pielāgojami un lietojami konkrētām vajadzībām.

Drošība

Kā dati no datora nokļūst pie mākoņpakalpojumu sniedzēja? Vai savienojums ir nodrošināts ar šifru? Kā dati tiek uzglabāti? Vai tie ir šifrēti, un, ja ir, kurš tos var atšifrēt? Migrējot konkrētos datus, jāatceras, ka drošība ir dalīta atbildība starp pakalpojuma izmantotāju un pakalpojumu sniedzēju.

Saderība

Vai šis pakalpojumu sniedzējs atbalsta visa veida ierīces un operētājsistēmas, kuras tiek lietotas vai tiek plānotas lietot uzņēmumā? Par to ir jāpadomā savlaicīgi. 

Pakalpojumu noteikumi

Noteikti jāvelta laiks pakalpojumu noteikumu izlasīšanai (bieži vien tie ir pārsteidzoši viegli izlasāmi). Jāpievērš uzmanība tam, saskaņā ar kuras valsts likumiem darbojas pakalpojumu sniedzējs. Īpaša uzmanība jāpievērš tiesībām, kuras nodod savam pakalpojumu sniedzējam.

Datu aizsargāšana

Nākamais solis ir pārliecināties, ka mākoņpakalpojums tiek izmantots pareizi. Tam, kā tiek piekļūts un konkrētiem datiem un kādā veidā ar tiem dalās, bieži var būt daudz lielāka ietekme uz datu drošību, nekā jebkam citam. Dažas svarīgākās lietas, ko ņemt vērā:

  • Autentifikācija - lai aizsargātu savu mākoņa lietotāja profilu, jāizmanto spēcīga, unikāla parole. Ja  mākoņpakalpojuma sniedzējs piedāvā divu vai vairāku faktoru autentifikāciju, iesakām to izmantot.
  • Dalīšanās  ar  datnēm/mapēm - mākoņpakalpojumu  sniedzēji  cenšas  piedāvāt  vienkāršu dalīšanos ar datiem. Reizēm pārāk vienkāršu. Var būt ļoti viegli nejauši dalīties ar savu informāciju publiskajā telpā. Aizsargā sevi, ļaujot tikai konkrētiem cilvēkiem (vai cilvēku grupām) piekļūt konkrētām datnēm vai mapēm. Kad kādam  vairs nav vajadzīga piekļuve, tā ir jānoņem. Konkrētajam mākoņpakalpojumu sniedzējam savam klientam vajadzētu nodrošināt iespēju viegli sekot līdzi tam, kurš var piekļūt viņa datnēm un mapēm.
  • Iestatījumi - jāizprot  mākoņpakalpojumu  sniedzēja  piedāvātie  drošības  iestatījumi. Piemēram, ja dalās ar attēliem, datnēm vai mapēm ar kādu citu, vai šī persona ar šiem datiem var dalīties tālāk, nevienam par to nezinot?
  • Atjauninājumi - nedrīkst aizmirst atjaunināt abonementu, citādi var zaudēt piekļuvi konkrētajiem datiem.