Grozījumi Komerclikumā (KL), kas stājās spēkā 2023.gada 1.jūlijā, nākotnē noteikti novērsīs problēmas, kas saistītas ar neapmaksātu pamatkapitālu. Tomēr praksē vēl aizvien pastāv kapitālsabiedrības, kuru dibināšanas vai pamatkapitāla palielināšanas process nav noritējis kā plānots, un dibinātāji, sabiedrības esošie vai no jauna uzņemtie dalībnieki (akcionāri) nav veikuši pamatkapitāla apmaksu. Neapmaksāts pamatkapitāls rada gan būtiskus ierobežojumus kapitālsabiedrībai un personai, kas uz daļām parakstījusies un tās nav apmaksājusi, gan papildu pienākumus kapitālsabiedrības valdei.

Raksta līdzautors: Nauris Grigals, SIA “Sorainen ZAB” partneris, zvērināts advokāts

Pamatkapitāla apmaksa

Pamatkapitālu apmaksā divos gadījumos – dibinot kapitālsabiedrību un palielinot pamatkapitālu. Vairumam kapitālsabiedrību parakstītais pamatkapitāls nav apmaksāts pēc pamatkapitāla palielināšanas vai pat pēc kapitālsabiedrības ierakstīšanas komercreģistrā.

Sekas, kas rodas neapmaksājot pamatkapitālu, var iedalīt divās kategorijās:

  • tās, kas saistītas ar ierobežojumiem laikā, kamēr daļas (akcijas) netiek apmaksātas, bet termiņš to apmaksai vēl nav pienācis;
  • tās, kas iestājas, ja daļas (akcijas) netiek apmaksātas to apmaksai noteiktajā termiņā.

Svarīgi norādīt, ka gadījumos, kad dalībnieks pamatkapitālu ir apmaksājis daļēji (piemēram, pie dibināšanas apmaksājot tikai pusi pamatkapitāla), par neapmaksātām tiek uzskatītas visas šī dalībnieka daļas (nevis puse daļu ir apmaksātas, bet puse – neapmaksātas). Izņēmums var būt tikai īpašos pamatkapitāla palielināšanas gadījumos.