Nākotnē pircēji vairs neiepirksies, izmantojot preču katalogu, bet gan izvēlēsies noteiktu preču veidu un tās izmēru, krāsu un stilu. Pie tam, klienti varēs pielaikot apģērbu vai izmēģināt produktu jebkurā vietā un laikā, pat indivīda mājās. Paplašinātā realitāte (augmented reality) un 3D tehnoloģijas ļaus šādas ieceres īstenot realitātē.

2019.gada beigās “Levi Strauss & Co” izpilddirektors  Čips Bergs (Chip Bergh) prognozēja, ka  pēc 10 gadiem veikalos vairs nebūs ierastā apģērbu sadalījuma pa izmēriem, to aizstās iepriekš veikti pasūtījumi, kas balstīsies uz ķermeņa skenēšanu un pielāgotu pielaikošanu. Tā rezultātā notiks strukturālas izmaiņas ekonomikā, kas radīs nopietnas sekas ražotājiem un piegādes ķēdēm. Mūsdienās tā ir paplašinātā realitāte, kas ievērojami izvērš tiešsaistes veikalu apmeklētāju standarta pieredzi, jo šo tehnoloģiju var ieviest gan mobilajā aplikācijā, gan tīmekļa platformā bez nepieciešamības lejupielādēt aplikāciju.

Sniegtās priekšrocības

Iepirkšanās ierasti notiek dažādās vietās – mājās, ceļā, veikalā un citur. Paplašinātā realitāte iepirkšanās kontekstā sniedz klientiem vairāk informācijas par produktu, mijiedarbojas ar potenciālo klientu un tā dzīvesvietu, personalizē to vai pielāgo dizainu pēc saviem ieskatiem un rada emocijas. Galu galā pircējs, izvēloties preci, jūtas pārliecinātāks par savu lēmumu. 

_______________________________________________________________________

Galvenā paplašinātās realitātes priekšrocība mazumtirdzniecībā ir izmaksu ietaupījums, ko nodrošina mazāka preču atgriešanas iespēja, iepirkšanās ērtība, plašāks preču klāsts

_______________________________________________________________________

Gandrīz visas paplašinātās realitātes priekšrocības var izbaudīt tie mazumtirgotāji, kas pārdod standartizētus produktus ar neskaitāmām pielāgošanas iespējām. Tā, piemēram, automašīnu pārdošana ir ideāli piemērota paplašinātās realitātes izmantojumam, jo klients var izmēģināt gan standarta modeļu komplektu, gan pielāgošanas iespējas. Tomēr galvenā paplašinātās realitātes priekšrocība mazumtirdzniecībā ir izmaksu ietaupījums, ko nodrošina mazāka preču atgriešanas iespēja, iepirkšanās ērtība, plašāks preču klāsts utt.

Nevar aizmirst arī par nepieciešamību nodrošināt klientu uzticību. Interneta veikala gadījumā to nereti veido preču atgriešanas politika kā noteikts garantijas veids, bet pārdevējam tas var būt neizdevīgs. Paplašinātās realitātes tehnoloģija neizmaina pašu atgriešanas politiku, bet viennozīmīgi palīdz pircējam vizulizēt preci un labāk saprast, vai tā ir piemērota, samazinot preču atgriešanas risku.

Nozares, kas triumfē

Saskaņā ar “Retail Perceptions” pētījumu 71% patērētāju biežāk iepirksies veikalā, kurā mazumtirgotājs piedāvā paplašinātās realitātes izmantojmu. Trešdaļa pircēju jau izmanto paplašināto realitāti, un 47% no tiem labprāt izmantotu to tiešsaistes veikalos.

Iespēja vizualizēt produktu, arī mainīt un reāllaikā pielāgot specifiskas tā detaļas palielina iespējamību, ka pircēji pievienos savam iepirkumu grozam tieši pielāgotās preces. Pārsvarā tiešsaistes veikalos paplašināto realitāti izmanto trīs mērķiem:

  • valkājamu/nēsājamu preču pielāgošana:
    • drēbes;
    • apavi;
    • aksesuāri;
    • austiņas;
    • rotaslietas;
    • brilles;
    • parūkas;
    • kosmētika.
  • noteiktā vidē novietotu preču iekārtošana:
    • automašīnas;
    • mēbeles;
    • telpu dekorēšanas priekšmeti.
  • mijiedarbība ar interaktīviem produktiem (elektronika, telpu dizains un plānojums).

Tieši mājas preču un mēbeļu mazumtirdzniecībā visplašāk tiek izmantotas paplašinātās realitātes iespējas, bet tuvākajā laikā gaidāma šo preču daudzveidības paplašināšanās. Paplašinātā realitāte nenoliedzami kļūst par svarīgu pircēja palīgu, jo ļauj precīzāk izvēlēties no plaši pieejama krāsu, formu, izmēru, modeļu un stilu klāsta. Visā pasaulē šīs tehnoloģijas lietojums kļūst par mēbeļu industrijas standartu; nākamajos gados šī funkcija varētu kļūt par galveno pircēja izvēli noteicošo funkciju. Interneta veikals bez paplašinātās realitātes iespējams tiks uztverts par bezcerīgi novecojušu.

Otra joma, kas atradusi komerciāli dzīvotspējīgu paplašinātās realitātes pielietojumu, ir dekoratīvās kosmētikas nozare. Tiklīdz pircējs pamana jaunu dekoratīvās kosmētikas produktu, krāsu, formulu ir izšķirošais brīdis, lai pieņemtu lēmumu par pirkumu.  Veikals, kurā pirkums pieejams tikai bez “pielaikošanas”, var pircēja galvā radīt asoctāciju ar vietu, kur tas izšķiež naudu. Tieši tāpēc mazumtirgotāji izstrādā jaunas tehnoloģijas, kas ļauj precīzāk saskaņot krāsas reālajā un digitālajā pasaulē, un seju atpazīšanas un krāsu precizitātes sarežģītie tehniskie izaicinājumi neattur kosmētikas zīmolus no iespējams eksperimentēt. Šādas lietojumprogrammas jau ir pieejamas tādiem labi zināmiem zīmoliem kā “L'Oréal”, “Sephora” un citiem.

Automašīnas nav preces, ko vajadzētu iegādāties bez indivīda klātbūtnes, taču visu modeļu klāstu dažādos apdares veidos un krāsās vienā autosalonā izvietot nav iespējams. Turklāt lēmumu par automašīnas iegādi nosaka ne tikai tās konfigurāciju kopums, bet arī emocijas, kas rodas, realitātē mijiedarbojoties ar to. Paplašinātā realitāte palīdz klientiem pielāgot un labāk izprast katru automašīnas detaļu un funkciju, tā iegūstot plašākas zināšanas un tādējādi pārliecību par izvēles pareizumu. Šādas iespējas sniedz vairāki automobiļu ražotāji, piemēram, “Audi” un “Toyota”.

Paplašinātās realitātes izmantojums apavu un apģērbu tirgū joprojām ir testēšanas stadijā. Piemēram, veikalu tīkls “Zara” nolēma sākt ar drēbju pielaikošanu nevis klientiem, bet gan manekeniem, kas atradās veikalā.  Protams, šādas tehnoloģijas iespējas daudz vieglāk ir izmantot tiem mazumtirgotājiem, kuru precei nav nepieciešama tik individuāla pieeja kā apģērbam vai kosmētikai. Spilgts piemērs ir informācijas tehnoloģiju uzņēmuma izstrādāta paplašinātās realitātes lietotne Austrālijas mājas baseinu ražotājam. Izmantojot to, klienti varēja virtuāli novietot baseinu savā īpašumā un izvēlēties video piemērotāko baseina formu, krāsu un izmēru.

Tirgotāju ieguvumi

Padziļinātas analīzes gaitā iegūti dati palīdz tiešsaistes mazumtirgotājiem saprast, kuriem produktiem un iespējām pircēji dod priekšroku. Mērot laiku, kas pavadīts, apskatot katru virtuālo produktu, un fiksējot lietotāju darbības, uzņēmumi var pielāgot savu piedāvājumu katra klienta vajadzībām. Saskaņā ar “SalesForce” datiem 63% pircēju, izprotot pakalpojumu un lietojumprogrammu iespējas darbību un uzvedības izsekošanā, sagaida, ka uzņēmumi pielāgos savus piedāvājumus.

_______________________________________________________________________

Paplašinātā realitāte kļūst par svarīgu pircēja palīgu, jo ļauj precīzāk izvēlēties no plaši pieejama krāsu, formu, izmēru, modeļu un stilu klāsta

_______________________________________________________________________

Tiešsaistes mazumtirgotāji var izmantot paplašināto realitāti, lai uzzinātu vairāk par saviem klientiem, piemēram, norādītu apģērbu izmērus, saglabātu patērētāju vēlmes un pielāgotu mārketinga kampaņas un speciālos piedāvājumus.

Jāņem vērā, ka paplašinātās realitātes mijiedarbība var būt arī divvirzienu, atdarinot fiziska veikala vidi. Kad klients izmēģina produktu virtuālajā pielaikošanas kabīnē, interneta veikals, izmantojot kādu botu, var sniegt vērtējumu un personiskus ieteikumus, piemēram, “Izskatās labi! Šim dizainerim ir jauna kolekcija, kas Tev patiks”.

Izmantojot paplašinātās realitātes tehnoloģiju, tiešsaistes veikals var precīzāk pielāgot savas mārketinga kampaņas katram lietotājam, piemēram, izveidot uz sociālajiem medijiem vērstas atlaides, ja klients kādu konkrētu produktu mobilajā lietotnē apskatījis un izmēģinājis īpaši ilgu laiku. Var arī iestatīt e–pasta kampaņu lietotāju grupai, kuri ir kopīgojuši informāciju lietotnē ar sociālo tīklu lietotājiem. Tā, aktualizējot digitalizācijas jautājumu, katrā konkrētajā gadījumā ir jāanalizē tehnoloģijas efektivitāte uzņēmuma biznesa procesu ietvaros. Taču jau šobrīd prakse rāda plašas un noderīgas paplašinātās realitātes izmantošanas iespējas. Attīstoties tehnoloģijām, var sagaidīt vēl vairāk inovāciju, kas padarīs paplašinātās realitātes pieredzi interneta veikalos vēl iespaidīgāku un klientam patīkamāku.