Vārds “projekts” mūsdienās tiek lietots visai bieži. Un dažkārt arī nevietā. Tomēr projekts ir viens no instrumentiem, ar ko var īstenot uzņēmumam svarīgas pārmaiņas. Reizēm pat vienīgais no rīkiem, kas darbojas. Viss it kā būtu vienkārši. Un tomēr – kas bieži noiet greizi? Un kāpēc noiet greizi?  

Kas īsti ir – projekts?

Projektu vadība ir viena no vadībzinību disciplīnām. Par projektu vadīšanas principiem un terminoloģiju rūpējas arī vairākas profesionālās organizācijas. Jēdzienu un metožu projektu vadības jomā ir gana daudz, un tie ir aprakstīti gan latviešu, gan angļu valodā un citās svešvalodās. Projekti tiek izmantoti daudzās jomās. Un, kā jau bieži tas gadās, dažas nianses mēdz pazust tulkojumos un komunikācijā.

Saskaņā ar kādu no “oficiālām” definīcijām – projekts ir instruments, lai noteiktā laikā un ar atvēlētiem resursiem radītu jaunu vērtību vai nozīmīgas izmaiņas kādos procesos. Citā definīcijā var atrast piebildi par to, ka par projektu var dēvēt kādu visai unikālu pasākumu, kam ir nepieciešama īpaša plānošana un organizēšana. Vēl tiek pieminēts, ka katram projektam ir pasūtītājs un izpildītājs. Uzņēmumu attīstības projektos, acīmredzot, pasūtītājs būtu kāds no vadības un izpildītājs – projekta vadītājs.